ΠΦΣ: «Οι Παθολόγοι αντιδρούν στον εμβολιασμό στα Φαρμακεία για συντεχνιακούς λόγους»

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλια
Μια νέα κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει, μεταξύ παθολόγων και φαρμακοποιών με αφορμή τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Με ανακοίνωσή της την Τετάρτη 2/10/2024, η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, εξέφρασε την αντίθεσή της με την απόφαση να χορηγούνται τα αντιγριπικά εμβόλια μέσω των φαρμακείων. «Δίνεται νομοθετικά σε μη πιστοποιημένους επιστήμονες υγείας, όπως είναι οι φαρμακοποιοί, η ευθύνη ιατρικών πράξεων», ανέφεραν συγκεκριμένα.

Σήμερα οι Φαρμακοποιοί περνούν στην αντεπίθεση. Με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) χαρακτηρίζει «συντεχνιακές» τις διαμαρτυρίες των Παθολόγων.

«H Δημόσια Υγεία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα για να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης μιας μερίδας επιστημόνων υγείας που τελικά μάλλον κρίνουν το λειτούργημά τους αποκλειστικά ως επάγγελμα και εξακολουθούν να διέπονται από μια συντεχνιακή φιλοσοφία», αναφέρει συγκεκριμένα ο ΠΦΣ.

Οι Παθολόγοι, σύμφωνα με τους Φαρμακοποιούς, «σκοπίμως αγνοούν την απόφαση του ΣτΕ η οποία δικαίωσε τους Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και Υπουργείο Υγείας, για την απόφαση του να δοθεί η δυνατότητα αντιγριπικού εμβολιασμού δια χειρός φαρμακοποιού, όπως και δικαίωσε την συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων. Συνειδητά επίσης ξεχνούν ότι οι φαρμακοποιοί της Ελλάδος είναι και εκπαιδευμένοι και νομίμως πιστοποιημένοι σύμφωνα με τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις.

Ίσως ζουν σε άλλες εποχές και σίγουρα συνειδητά ξεχνούν ότι η συμμετοχή στην πρόληψη δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα ενός μόνο κλάδου υγειονομικών , κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η πρόληψη πηγαίνει μπροστά χωρίς πισωγυρίσματα συντεχνιακού χαρακτήρα», καταλήγουν οι Φαρμακοποιοί.