Iatropedia

ΠΦΥ: Ράβε- ξήλωνε η μεταρρύθμιση με τον οικογενειακό γιατρό- gatekeeper

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι η αναβολή της εφαρμογής του συστήματος των υποχρεωτικών παραπομπών είναι στη σωστή κατεύθυνση και καλεί το Υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την ελεύθερη επιλογή γιατρού. Την ίδια ώρα, "μεταρρυθμιστικό ναυάγιο" αποκαλούν το όλο εγχείρημα από τη Νέα Δημοκρατία.

Αναφέρουν από τον ΙΣΑ:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκτιμά ότι οι  διευκρινήσεις του Υπουργείο Υγείας, σχετικά με το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που εστάλησαν,- μετά την παρέμβαση του ΙΣΑ-, είναι στη σωστή κατεύθυνση, καθώς γίνεται αποδεκτό, ότι δεν μπορεί να ισχύσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών, στους ειδικούς γιατρούς, τουλάχιστον, για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που απέστειλε το υπουργείο, «το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό, σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, γιατρούς ειδικοτήτων, θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019, αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού, από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων».

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, να καταργήσει το σύστημα των υποχρεωτικών παραπομπών ,για να διασφαλίσει την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, στο γιατρό που έχουν ανάγκη και να αξιοποιήσει το  υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας που γίνεται ανάρπαστο από τα υγειονομικά συστήματα των άλλων χωρών.

Επίσης καλεί τον ΕΟΠΥΥ, να διαμορφώσει αξιοπρεπείς μισθολογικές και επαγγελματικές συνθήκες, για τους οικογενειακούς και τους συμβεβλημένους ειδικούς γιατρούς, προκειμένου ο ιατρικός κόσμος να στελεχώσει το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας.

 

Διαβάστε το σχόλιο των τομεαρχών Υγείας της ΝΔ, Βασίλη Οικονόμου και Ιάσονα Φωτήλα:

«Αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο μεταρρυθμιστικό ναυάγιο στο χώρο της Υγείας, αλλά και με μια από τις πιο δραματικές αποτυχίες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρίσκονται από 1η Αυγούστου εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς πολίτες σε όλη τη χώρα.

Η πολυδιαφημισμένη -αλλά πολυδάπανη, παντελώς πρόχειρη και αποσπασματική- “νέα” Πρωτοβάθμια Υγεία που δρομολογεί το Υπουργείο Υγείας, μετά το φιάσκο με τις ελάχιστες έως ανύπαρκτες και υποστελεχωμένες ΤΟΜΥ, περνά τώρα στο επόμενο στάδιο: Με ανακοίνωση του ο ΕΟΠΥΥ, κατήγγειλε χθες τις 1950 συμβάσεις με ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, που μέχρι τώρα εξυπηρετούσαν ανελλιπώς τους ασφαλισμένους, και έθεσε σε ισχύ πλέον νέες συμβάσεις με τους αόρατους οικογενειακούς γιατρούς της “μεταρρύθμισης”, προκαλώντας υγειονομικό χάος στη χώρα και σκορπίζοντας ανασφάλεια και σύγχυση σε ασφαλισμένους, ασθενείς και επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αναφέρουν για το σύστημα παραπομπών από Οικογενειακό Ιατρό οι κκ Πατσουράκος και τσάτσος από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων (ΠΟΣΚΕ):

Σε συνέχεια της από 31/7/2018 επιστολής μας προς τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το σύστημα παραπομπών, στις 1/8/2018 εξεδόθη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υγείας στην οποία διευκρινίζεται ότι:

«Το σύστημα παραπομπών από τον οικογενειακό γιατρό σε άλλες υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς ειδικοτήτων είναι γνωστό ότι θα εφαρμοστεί σταδιακά από 1/1/2019 αναλογικά με το επίπεδο κάλυψης του πληθυσμού από οικογενειακούς ιατρούς. Μέχρι τότε οι ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να επισκέπτονται δωρεάν και χωρίς παραπεμπτικό τους συμβεβλημένους γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

Τέλος επισημαίνεται ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται χωρίς καμιά παραπομπή, σε όλες τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας (ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας, πρώην μονάδες ΠΕΔΥ, Περιφερειακά Ιατρεία) και Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης (Νοσοκομεία)».

Ως προς την παρατήρηση βέβαια του υπουργείου για το στρεβλό σύστημα όπως αναφέρει των 200 επισκέψεων, γεννάται το ερώτημα αν το σύστημα που προτείνει με τον Οικογενειακό ιατρό ως Gatekeeper και με ωράριο λειτουργίας, δεν είναι περισσότερο στρεβλό, αφού παραδέχεται ότι μόλις το 50% των ασθενών θα εξυπηρετείται με τις 240.000 επισκέψεις (στην καλλίτερη των περιπτώσεων).
Παράλληλα παραμένει απορίας άξιο γιατί το Υπουργείο συνεχίζει να επιμένει στον αναχρονιστικό θεσμό του αυστηρού συστήματος παραπομπών (Gatekeeping) με τον Οικογενειακό Ιατρό ως θυροφύλακα (Gatekeeper), όταν σε όσα κράτη εφαρμόστηκε σταδιακά εγκαταλείπεται, εκτός αν πάνω από όλα είναι οι μνημονιακές δεσμεύσεις που δεν θα γινόντουσαν αποδεκτές όπως προεκλογικά ανέφεραν οι νυν κυβερνώντες.

Η ΠΟΣΚΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις διαφυλάσσοντας τα δικαιώματα των μελών της».