Ποιοι άνθρωποι κρύβονται πίσω από το »διάβασμα» του DNA;
Της Αθηνάς Εσκίογλου BSc
Ειδικός Ιατροδικαστικός Ανθρωπολόγος
Η ανθρωπολογία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη κοινωνιολογία, την θρησκεία, τη γλώσσα και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο και την εξέλιξή του.
Η ιατροδικαστική ανθρωπολογία όμως είναι μια διαφορετική και τελείως ξεχωριστή επιστήμη:
Πρόκειται λοιπόν για την επιστήμη που αναλύει τον ανθρώπινο σκελετό για να δημιουργήσει ένα βιολογικό προφίλ, υπολογίζοντας την ηλικία, το φύλο, το ύψος, την καταγωγή και σημάδια τραυμάτων ή παθολογίας για την ταυτοποίηση του άγνωστου νεκρού.
Με αυτή την τεχνική αποκλεισμού μειώνονται οι πιθανότητες να πρόκειται για νεκρό που δεν ταιριάζει σε συγκεκριμένο βιολογικό προφίλ.
Ο ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος χρησιμοποιώντας συγκριτικά δεδομένα DNA, οδοντιατρικά δεδομένα ή ακόμα και δακτυλικά αποτυπώματα όπου είναι εφικτό, καταλήγει να αποδείξει ή να αποκλείσει την ταυτότητα του νεκρού αφού προηγουμένως ο νεκρός έχει ταυτιστεί με το βιολογικό προφίλ που δημιούργησαν τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί.
Σε περιπτώσεις μαζικών θανάτων όπως σε τροχαία, σε εμπόλεμες ζώνες, μαζικές καταστροφές, και σε τρομοκρατικά κτυπήματα, ο ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος έχει την ικανότητα να διαχωρίσει μέσα από τις ανακατεμένες σορούς ξεχωριστά κάθε άτομο για να προχωρήσει εν συνεχεία στη ταυτοποίησης του.
Ο συγκεκριμένος επιστήμονας δύναται να ‘διαβάσει’ τα στοιχεία σε ένα σκελετό, όπως μπορεί κάποιος να διαβάσει εύκολα ένα βιβλίο.
Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται σήμερα στη διαλεύκανση σοβαρών ποινικών υποθέσεων είναι οι ίδιες που μπορούν να εφαρμοστούν στη διακρίβωση σκελετών κάθε ηλικίας, σύγχρονων ή αρχαίων.
Τα οστά συνήθως φωτογραφίζονται και λαμβάνονται από αυτά ακτινογραφίες. Μερικά, μπορούν να υποβληθούν σε αξονική τομογραφία ή να εξεταστούν με υψηλής ισχύος μικροσκόπια.
Οι τεχνικές αυτές παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα υπολείμματα χωρίς να τα αλλοιώνουν, παρέχοντας παράλληλα την οπτική τους καταγραφή.
Μιτοχόνδριο DNA στα οστά και τα δόντια μπορεί να χρησιμεύσει για να επιβεβαιωθούν οι σχέσεις των υπολειμμάτων με νεκρούς ή ζωντανούς απογόνους.
Άλλες χημικές αναλύσεις, όπως αυτές που αφορούν ισότοπα, δύνανται να παράσχουν πληροφορίες σχετικές με την ηλικία των οστών και τη διατροφή του ατόμου.
Σε κάθε περίπτωση, με τη πρόοδο της επιστήμης ανακαλύφθηκαν πολύ περισσότερες μέθοδοι ταυτοποίησης των οστών που είναι ελλιπή, καμένα, σπασμένα ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κατεστραμμένα.
Αθηνά Εσκίογλου BSc
Ειδικός ιατροδικαστικός ανθρωπολόγος
http://www.linkedin.com/pub/bsc-athina-eskioglou/52/808/625?trk=shareFB
forensicanthropology.gr@gmail.com
http://forensicanthropolo.wix.com/forensicanthropology
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Είμαι έγκυος! Πόσα κιλά πρέπει να πάρω;
Τι θέλουν οι άνδρες για να αποδώσουν καλύτερα στο σεξ;