Ποιοι διάσημοι πάσχουν από ψωρίαση και το δείχνουν;
Η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση (ΧΑΚ) είναι η πιο συχνή μορφή της χρόνιας κνίδωσης (όταν η κνίδωση διαρκεί πάνω από 6 εβδομάδες) και η συχνότητά της είναι 0.5–1.0% στον γενικό πληθυσμό. Είναι 2 φορές πιο συχνή στις γυναίκες και πιο συχνά εμφανίζεται στις ηλικίες μεταξύ 20-40 ετών.
Οι ασθενείς προσβάλλονται από τη νόσο στα πιο παραγωγικά τους χρόνια και η ποιότητα ζωής τους επιβαρύνεται σημαντικά δυσκολεύοντας την καθημερινότητα τους.
Η κακή ποιότητα ύπνου και το κνησμώδες δέρμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς με ΧΑΚ να παρουσιάζουν μειωμένη απόδοση στη δουλειά τους, ενώ παράλληλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάσχουν από κατάθλιψη και άγχος.
Σήμερα, περίπου οι μισοί ασθενείς με κνίδωση επιτυγχάνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα με τις καθιερωμένες θεραπείες, ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν λύση σε νεότερες πιο εξελιγμένες θεραπείες.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κος Δημήτριος Βούρδας, Αλλεργιολόγος και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας: «Η Κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους, η οποία χαρακτηρίζεται από βλάβες στο δέρμα, όπως είναι οι πομφοί ή και το αγγειοοίδημα και συχνά συνοδεύεται από ερυθρότητα και κνησμό.
Πρόκειται για ένα νόσημα μη μεταδοτικό και μη απειλητικό για τη ζωή, όπως και η ψωρίαση. Επιφέρει ωστόσο τεράστια ψυχολογική πίεση στους ασθενείς καθώς συχνά, η λανθασμένη ή ελλιπής ενημέρωση, οδηγεί στην κοινωνική απομόνωση και σε μια επιβαρυμένη ποιότητα ζωής των ασθενών αυτών».
Ψωρίαση: Τι είναι και πώς επηρεάζει τον ασθενή
Η ψωρίαση κατά πλάκας χαρακτηρίζεται από εκτεταμένες δερματικές βλάβες μεγάλου πάχους, που ονομάζονται πλάκες, και προκαλούν κνησμό, απολέπιση και πόνο. Το 10-30% των ατόμων αναπτύσσουν αρθρίτιδα, που προκαλεί πόνο στις αρθρώσεις.
Η ψωρίαση επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ασθενών τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά – η επίπτωση μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονη όταν η νόσος είναι εξαιρετικά εμφανής, όπως όταν εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στα νύχια.
Πράγματι, η επίδραση της ψωρίασης στη ποιότητα ζωής των ασθενών έχει αποδειχτεί ότι είναι παρόμοια με νόσους όπως είναι ο καρκίνος, η καρδιοπάθεια, η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2 και η κατάθλιψη.
Η ψωρίαση στα νύχια, στα χέρια και στα πόδια προσβάλλει το 10-55% των ανθρώπων με ψωρίαση, συχνά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί και συνήθως χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση. Νέες θεραπείες είναι σε φάση ερευνών και υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στην μάχη κατά της ψωρίασης.
Ο Επικεφαλής του IHC Franchise, κ. Γ. Τουσίμης, ανέφερε χαρακτηριστικά «Η ενημερωτική εκστρατεία «Skin to live in – Αποκαλύψτε το Δέρμα σας» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πληροφόρηση του κοινού για τα δερματικά νοσήματα με σκοπό την αλλαγή συμπεριφοράς απέναντι στους ασθενείς.
Έκθεση
Η έκθεση φωτογραφίας παρουσιάζει γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού, αθλητικού και δημοσιογραφικού κόσμου, οι οποίοι φωτογραφίζονται από την κάμερα της καταξιωμένης φωτογράφου Ρούλας Ρέβη σε καθημερινές στιγμές μαζί με ασθενείς με ψωρίαση και κνίδωση.
Στην εκστρατεία ανταποκρίθηκαν οι (με αλφαβητική σειρά):
Νίκος Αγγελής-ηθοποιός, Εύα Αντωνοπούλου-δημοσιογράφος, Αλεξάνδρα Ασημάκη-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Αγγελική Γερόλιμου-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Λεωνίδας Καλφαγιάννης-ηθοποιός, Κατερίνα Καραβάτου-παρουσιάστρια, Κρατερός Κατσούλης-ηθοποιός, Νάντια Κοντογιώργη-ηθοποιός, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου-ηθοποιός, Πέτρος Λαγούτης-ηθοποιός, Ελένη Πετρουλάκη-γυμνάστρια, Νατάσα Ράγιου-δημοσιογράφος, Ευδοκία Ρουμελιώτη-ηθοποιός, Αντιγόνη Ρουμπέση-παγκόσμια πρωταθλήτρια Εθνικής Ομάδας Πόλο Γυναικών, Σταύρος Σβίγγος-ηθοποιός, Γιάννης Στάνκογλου-ηθοποιός, Έφη Σφυρή-πρωταθλήτρια beach volley, Δημοσθένης Ταμπάκος-Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Πέγκυ Τρικαλιώτη-ηθοποιός, Αποστόλης Τότσικας-ηθοποιός και Γιώργος Χρανιώτης-ηθοποιός.