Τα μεταναστευτικά πουλιά είναι κατά πάσα πιθανότητα υπεύθυνα για την εξάπλωση της θανατηφόρας ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε ομάδα Ελλήνων ερευνητών στην πρώτη παγκόσμια έρευνα που αναφέρει ότι πολλά από τα μεταναστευτικά πουλιά στη χώρα μας, είχαν ήδη μολυνθεί από τον ιό πριν καν ξεσπάσει η νόσος το 2010…
Η δημοσίευση των Ελλήνων επιστημόνων με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Χαράλαμπο Μπιλλίνη του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας και Παρασιτολογίας της Κτηνιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, έγινε στο έγκριτο περιοδικό ιολογίας Virology Journal, και εξηγεί ποιος και τι ευθύνεται για την εξάπλωση της νόσου, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε δείγματα μεταναστευτικών πουλιών που το 2010 είχαν περάσει από τη χώρα μας και είχαν παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τη συγκεκριμένη χρονιά 35 άνθρωποι μολύνθηκαν και πέθαναν από τον ιό του Δυτικού Νείλου και άλλοι 262 μολύνθηκαν, δίχως κάποιο θανατηφόρο κρούσμα.
Και εάν αναρωτιέστε πως και γιατί είναι υπεύθυνα τα πουλιά, σας λέμε ότι οι επιστήμονες κατέληξαν πως εάν ένας άνθρωπος μολυνθεί από τον ιό και τον τσιμπήσει αργότερα, κάποιο κουνούπι, το κουνούπι δεν μολύνεται. Αν όμως το ίδιο συμβεί με κάποιο πουλί (δηλαδή το κουνούπι τσιμπήσει ήδη μολυσμένο πουλί, τότε το κουνούπι μολύνεται και αυτό, και μεταφέρει τον ιό αλλού).
Τα ευρήματα οι επιστήμονες τα συνέλεξαν με την βοήθεια κυνηγών που πήγαν τα θηράματα τους στην κτηνιατρική σχολή της Θεσσαλίας, (295 στο σύνολο τους) όπου οι ερευνητές βρήκαν θετικά στον ιό 53 δείγματα, ενώ τα 14 από αυτά άνηκαν σε πουλιά που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα μας μέχρι και 8 μήνες πριν ξεσπάσει η νόσος στους ανθρώπους.
Από τα ευρήματα οι επιστήμονες κατέληξαν πως τα μεταναστευτικά πουλιά έφεραν τον ιό στην Ελλάδα, ενώ οι υπεύθυνοι του περιοδικού που έγινε η δημοσίευση, με ανακοίνωση τους τόνισαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη πλέον να επιτηρούνται τα μεταναστευτικά πουλιά για διάφορες μεταδοτικές ζωονόσους.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεμφανίσθηκε το 1937 σε περιοχές της Ουγκάντα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού είναι υπεύθυνο για την εξάπλωση του. Μέχρι πριν από 20 χρόνια είχαν αναφερθεί μονάχα σποραδικά κρούσματα στην Ευρώπη, μέχρι που ξεκίνησε η έξαρση της νόσου η οποία μάλιστα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έχει χαρακτηριστεί σαν επιδημία.