Ποιος πετά 400 εκατ. ευρώ εν μέσω κρίσης;
Σε όλες τις προηγμένες χώρες οι επιστημονικές κοινότητες επιδίδονται σε κλινικές έρευνες για νέα φάρμακα εξασφαλίζοντας έτσι άφθονα χρήματα.
Στη χώρα μας σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα μπορούσαμε ετησίως να κερδίσουμε κοντά στα 400 εκατ. ευρώ καθώς φαρμακευτικές εταιρείες να κάνουν κλινικές έρευνες υπάρχουν. Οι ίδιες είναι αυτές που θα χρηματοδοτούσαν ειδικά προγράμματα για την εξέλιξη της φαρμακευτικές έρευνας.
Ωστόσο στη χώρα μας ακόμη οι κλινικές έρευνες δε θεωρούνται καν…έρευνες.
Το θέμα έθεσε λεπτομερώς σε συνάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο του EPhForT (ΕΒΕΑ Pharmaceutical Forum Team) Διονύση Φιλιώτη και τον γ.γ. κο Χ. Λαμπρόπουλο.
Ο κ. Στουρνάρας πάντως που προέρχεται και από τον τομέα των Οικονομικών της Υγείας δήλωσε ότι είναι θερμός υποστηρικτής κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας στην χώρα και ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης που φέρει προστιθέμενη αξία, θέσεις εργασίας και υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και επιστημονική πρόοδο.
Ο κ. Φιλιώτης ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών οι δαπάνες των κλινικών μελετών να ενταχθούν στις δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, και συνεπώς να εκπίπτουν φορολογικώς σύμφωνα με τις διατάξεις της § 1 περ. ια του άρθρου 31 του Ν.2238/1994. Η εν λόγω ρύθμιση θα προσφέρει επιπλέον κίνητρα στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για να εμπλουτίσουν το ερευνητικό τους χαρτοφυλάκιο στη χώρα μας, αναδεικνύοντας τη διεξαγωγή κλινικών μελετών σε σημαντικό μοχλό ανάπτυξης.
Είναι ενδεικτικό ότι την περίοδο 2010 – 2011, έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ κλινικές μελέτες συνολικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ – ποσό το οποίο αν η Πολιτεία διευθετήσει τα υφιστάμενα γραφειοκρατικά εμπόδια μπορεί να ανέλθει σε 400 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.