Iatropedia

Ποιος τρόπος πλυσίματος αφαιρεί τα περισσότερα βακτήρια: Τεστ με υπεριώδες φως

Πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας, μόλις τα έχετε πλύνει; Ή μάλλον: πόσο καθαρά νομίζετε ότι είναι τα χέρια σας μόλις τα έχετε πλύνει; Σίγουρα, οι περισσότεροι πιστεύετε ότι ο τρόπος που πλένετε τα χέρια σας είναι πολύ καλός και είστε ήσυχοι, αλλά το πρωτότυπο πείραμα που θα δείτε αποκαλύπτει ότι μάλλον δεν τα λογαριάζετε καλά τα πράγματα.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών είναι πολύ σημαντικό, αφού τα χέρια μας μπορούν να “φιλοξενούν” πολλά και διαφορετικά επικίνδυνα βακτήρια, τα οποία οδηγούν σε ασθένειες. Τέτοια βακτήρια είναι τα E.coli, Salmonella, Clostridium difficile, το καμπυλοβακτηρίδιο, το MRSA (το οποία είναι ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά), αλλά και πιο “ήπια” βακτήρια, όπως εκείνα που προκαλούν κρυολόγημα και ίωση.

Το πείραμα είχε ως εξής: Μετά από το πλύσιμο των χεριών της με διαφορετικό τρόπο/μέθοδο κάθε φορά, η “πρωταγωνίστρια” τα έβγαζε φωτογραφία με ειδική κάμερα που είχε την επιλογή χρήσης υπέρυθρου φωτισμού στην λήψη της φωτογραφίας. Χρησιμοποίησε επίσης ένα ειδικό τζελ, το οποίο κάνει τα βακτήρια να φωσφορίζουν και να φαίνονται καθαρά στο υπεριώδες φως.

Όσο πιο λευκό φαίνεται το δέρμα στις φωτογραφίες, τόσο περισσότερα μικρόβια, βακτήρια και άλλες ακαθαρσίες έχουν μείνει στα χέρια μετά το πλύσιμο…

Πριν το πλύσιμο

Μέθοδος πλυσίματος 1: Απλό βρέξιμο και τίναγμα των χεριών

Όταν δεν υπάρχει σαπούνι ή πετσέτα, τότε όλοι μας απλά ρίχνουμε νερό στα χέρια μας και τα τινάζουμε, σωστά; Ωστόσο αυτό δεν κάνει και πολλά για να απομακρυνθούν τα βακτήρια από τα χέρια μας. Όπως βλέπετε στην ακόλουθη φωτογραφία, το χέρι είναι… κάτασπρο!

Μέθοδος πλυσίματος 2: Πλύσιμο με σκέτο νερό για 6 δευτερόλεπτα – Χωρίς σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα

Τα 6” είναι ο μέσος χρόνος που οι άνθρωποι πλένουμε τα χέρια μας. Αλλά δεν είναι αρκετός για να αφαιρέσει τα βακτήρια. Οι ειδικοί συνιστούν πλύσιμο με σαπούνι για τουλάχιστον 15”. Στην προκειμένη περίπτωση, το πλύσιμο μόνο με νερό για παραπάνω χρόνο από την Μέθοδο 1, είχε ελαφρώς καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και πάλι δεν απομάκρυνε τα βακτήρια. Σε αυτό βοήθησε και το σκούπισμα με πετσέτα.

Μέθοδος πλυσίματος 3: Πλύσιμο για 6” με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα

Αυτό είναι το συχνότερο που κάνουμε οι περισσότεροι. Το σαπούνι παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στο πλύσιμο των χεριών. Δεν σκοτώνει τα βακτήρια τόσο, όσο τα απομακρύνει και τα παίρνει μαζί του στο… νεροχύτη. Όπως βλέπετε στην φωτογραφία που ακολουθεί, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα, αλλά και πάλι όχι ικανοποιητικά.

Μέθοδος πλυσίματος 4: Πλύσιμο για 15” με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα

Αυτός είναι ο συνιστώμενος χρόνος τριψίματος με σαπούνι και νερό από τους ειδικούς. Αλλά μόλις το 15% των ανθρώπων ακολουθούν αυτήν τη συμβουλή. Εντούτοις, όπως βλέπετε, έχει σαφώς καλύτερα αποτελέσματα…

Μέθοδος πλυσίματος 5: Πλύσιμο για 30” με σαπούνι – Σκούπισμα με πετσέτα

Όπως ήταν αναμενόμενο, όσο περισσότερο τρίβετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό, τόσο καλύτερα απομακρύνετε τα βακτήρια από αυτά. Τα 30” είναι αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αν το μετρήσετε την ώρα που πλένεστε, αλλά ίσως να αξίζει την υπομονή σας τελικά…

http://www.dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έρχεται το προφυλακτικό που φωσφορίζει αν “ανιχνεύσει” ΣΜΝ!

Πότε κινδυνεύετε με βακτήρια στο μάτι από τους φακούς επαφής