«Πήραμε- δώσαμε», άκυρος κρίνεται ο διαγωνισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ άκυρη κρίνεται η διαδικασία πρόσληψης 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών για τις ΜΕΘ, εξαιτίας των παράτυπων παρεμβάσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Να θυμίζουμε ότι ο υπουργός ετοίμασε τον δικό του πίνακα επιτυχόντων στον διαγωνισμό με το αιτιολογικό ότι είχε καταγγελίες για παρανομίες στην διαδικασία επιλογής.
Η νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε γνωμοδότησή της, την οποία δημοσίευσε η «Καθημερινή», χαρακτηρίζει τη διαδικασία ως άκυρη προτείνοντας μάλιστα στη διοίκηση του Κέντρου να ματαιωθεί ο διαγωνισμός!
Η σύσταση πάντως δεν ελήφθη υπόψη από το νέο Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ που σήμερα δημοσιοποιεί τον οριστικό πίνακα αποτελεσμάτων για τους γιατρούς, ενώ λήγει και η διορία για την υποβολή ενστάσεων για τον πίνακα κατάταξης των επιτυχόντων νοσηλευτών.
Η νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ αποκαλύπτει εξάλλου και νέα παρέμβαση του υπουργείου στην Επιτροπή Αξιολόγησης, καθώς μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του Δ.Σ. του Κέντρου της 20ής Απριλίου 2016, να συνεχίσει η Επιτροπή το έργο της, κλιμάκιο συνεργατών του υπουργού Υγείας επισκέφθηκε τον χώρο όπου εργαζόταν η Επιτροπή και «εξέφρασε ερμηνείες διάφορες του τρόπου που το ΚΕΕΛΠΝΟ μοριοδοτούσε τους υποψηφίους»…
Σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, στην υπόθεση προκύπτουν δύο σοβαρά νομικά θέματα: Το πρώτο αφορά τη μεταφορά πρωτότυπων φακέλων, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί επεξεργασία των στοιχείων τους και η οποία καθιστά αδύνατη την πιστοποίηση του περιεχομένου και της πληρότητάς τους από την επιτροπή του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το άλλο αφορά τον πίνακα Κατάταξης του κ. Πολάκη.
Η υπηρεσία χαρακτηρίζει αναρμόδιο τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να αξιολογήσει και να καταρτίσει τον προσωρινό πίνακα κατάταξης των γιατρών και νοσηλευτών του διαγωνισμού ενώ ο υπουργός από την πλευρά του, επικαλείται τη δυνατότητα άσκησης διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΕΕΛΠΝΟ εκ μέρους του υπουργείου, υποστηρίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε «προληπτικό» έλεγχο επί μιας διαδικασίας που αφορά σε προσλήψεις με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου. Τέλος, η νομική υπηρεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ στη γνωμοδότησή της καταλήγει στο ότι «ειδικώς και αποκλειστικώς αρμόδιο όργανο για την πρόσληψη του πάσης φύσεως προσωπικού του Κέντρου είναι το Δ.Σ. αυτού. Εισηγητικού χαρακτήρα αρμοδιότητα έχει η Τριμελής Επιτροπή Αξιολόγησης υποψηφίων-αιτήσεων, που συγκροτείται με απόφαση του Δ.Σ. για τον έλεγχο των αιτήσεων και στην οποία επιτροπή συμμετέχουν αποκλειστικά οι υπάλληλοι του Κέντρου. Η εποπτεία του υπουργού Υγείας πάνω στο ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρεται μόνο και μόνο στον έλεγχο της νομιμότητας, ο οποίος ασκείται στο πλαίσιο παρακολούθησης της δραστηριότητας του νομικού προσώπου και σε καμία περίπτωση ο έλεγχος αυτός δεν ισοδυναμεί με υποκατάσταση των αρμοδιοτήτων του νομικού προσώπου από τον εποπτεύοντα υπουργό (άρθρο 7 του ΠΔ 358/1992)».