Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πότε και πως εκδίδεται για όσους έχουν νοσήσει και κάνει μία δόση εμβολίου

  • Γιάννα Σουλάκη
πιστοποιητικό
Ένα σημαντικό κενό στην εμβολιαστική εκστρατεία προσπαθούν να επιλύσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η έκδοση του, για όσους πολίτες έχουν ξεπεράσει τον κορονοϊό και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους με μία δόση του εμβολίου, δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή, όμως, το πρόβλημα αναμένεται να λυθεί σε λίγες ημέρες.

Χιλιάδες πολίτες που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό και έχουν κάνει μία δόση εμβολίου, δεν μπορούν προς το παρόν να λάβουν πιστοποιητικό για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, προβληματίζονται, καθώς θέλουν να το χρησιμοποιήσουν στα καλοκαιρινά τους ταξίδια, ή προκειμένου να εκδώσουν το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19, που από την 1η Ιουλίου θα επιτρέπει τις ελεύθερες μετακινήσεις ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.

Γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού Covid-19

Η δυσκολία συνίσταται στο εξής: Οι πολίτες αυτοί για να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό μόνο με μία δόση, όπως συνιστά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έχουν αναγκαστικά κλείσει ραντεβού με δύο δόσεις, όπως επιτρέπει το σύστημα των ραντεβού με τα εμβόλια των δύο δόσεων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, με τη μία και μοναδική δόση που απαιτεί η ανοσοποίησή τους, το σύστημα να μην εκδίδει αυτόματα τη σχετική βεβαίωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, η διαδικασία θα μπορεί να ολοκληρωθεί σε περίπου δύο εβδομάδες -το αργότερο έως την 1η Ιουλίου- όταν οι αρμόδιες υπηρεσίες που ελέγχουν τα τεχνικά συστήματα της πλατφόρμας των εμβολιασμών, προχωρήσουν στην απαραίτητη ρύθμιση. Δηλαδή, στη διασύνδεση του μητρώου ασθενών Covid-19 του ΕΟΔΥ, όπου καταγράφονται οι νοσούντες και αναρρώσαντες από τη νόσο Covid-19, με την πλατφόρμα των εμβολιασμών emvolio.gov.gr.

Δευτερευόντως εκκρεμούν και σχετικές αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο Ε.Ε. και για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που συμμετέχουν στην έκδοση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Εμβολιασμού.

Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Όσοι έχουν κάνει μια δόση και επιθυμούν να εκδώσουν το πιστοποιητικό, ενώ στο σύστημα φαίνεται να εκκρεμεί η δεύτερη δόση του εμβολίου, θα πρέπει να εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να ακυρώσουν το ραντεβού της δεύτερης δόσης.

Μετά την 1η Ιουλίου, όταν ολοκληρωθεί η τεχνική εκκρεμότητα, οι αρμόδιες αρχές θα εκδώσουν ανακοίνωση, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εισέλθουν στο σύστημα και να εκδώσουν κανονικά τη βεβαίωσή τους.

«Σπαζοκεφαλιά» οι νοσούντες από Covid-19 που δεν έχουν δηλώσει τη νόσησή τους στον ΕΟΔΥ

Μία ακόμη τεχνικής φύσεως “σπαζοκεφαλιά” που καλούνται να λύσουν οι διαχειριστές της πλατφόρμας, είναι ο τρόπος ένταξης στη διαδικασία όσων έχουν νοσήσει από κορονοϊό, χωρίς όμως να το δηλώσουν στις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.

Πολύ σύντομα, πάντως, όταν ολοκληρωθούν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όσοι προσβάλλονται από τον κορονοϊό και τη νόσο Covid-19 έξι μήνες μετά, θα λαμβάνουν υπενθύμιση με SMS στο κινητό τους για τον εμβολιασμό τους με μία δόση. Μπαίνοντας δηλαδή, στη συνέχεια στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, θα μπορούν να κλείνουν απευθείας ένα ραντεβού.

Σύμφωνα πάντως με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η μία επαναληπτική δόση εμβολίου μετά από νόσηση, προσφέρει πολύ ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση, που φτάνει τους 13 μήνες.

Από την ερχόμενη Δευτέρα (21/6) οι γιατροί μπορούν να αιτούνται αλλαγή της δεύτερης δόσης AstraZeneca

Καθυστερήσεις τεχνικής φύσεως έχουν καταγραφεί, πάντως, και με τη διαδικασία για όσους έχουν υποστεί παρενέργειες με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca και ο γιατρός τους συστήνει για τον εμβολιασμό της δεύτερης δόσης, άλλης τεχνολογίας εμβόλιο (mix-and-match).

Από την ερχόμενη Δευτέρα (21/6) το συγκεκριμένο πεδίο θα είναι διαθέσιμο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, ώστε οι θεράποντες γιατροί να ανεβάζουν τη σχετική γνωμάτευση με το αίτημα εξαίρεσης προς την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.