Πιτυρίδα: Τι μπορείς να κάνεις για να ξεφορτωθείς το πρόβλημα μια για πάντα!

  • Iatropedia
γυναίκα, μαλλιά, πιτυρίδα
Το τριχωτό της κεφαλής που πάσχει από ξηρή πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό και ξεφλούδισμα, ενώ η πιτυρίδα στα μαλλιά περιλαμβάνει την αποβολή νεκρών κυττάρων του δέρματος, που συχνά προκαλείται από ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής

Η αντιμετώπιση ενός ξηρού, ξεφλουδισμένου τριχωτού της κεφαλής και της πιτυρίδας στα μαλλιά  μπορεί να είναι απογοητευτικό και ενοχλητικό. Είτε οφείλεται σε εποχιακές αλλαγές, σε σκληρά προϊόντα για τα μαλλιά ή σε έλλειψη κατάλληλης φροντίδας του τριχωτού της κεφαλής, η εύρεση ανακούφισης είναι απαραίτητη.

Το τριχωτό της κεφαλής που πάσχει από ξηρή πιτυρίδα χαρακτηρίζεται από ξηρότητα, κνησμό και ξεφλούδισμα, ενώ η πιτυρίδα στα μαλλιά περιλαμβάνει την αποβολή νεκρών κυττάρων του δέρματος, που συχνά προκαλείται από ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής.

  • Τι είναι η πιτυρίδα;

Τα βασικά σημάδια για να κατανοήσουμε τι είναι η πιτυρίδα περιλαμβάνουν:

Λευκές ή κίτρινες νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής και στους ώμους

Κνησμός και ερεθισμός

Ξηρό αίσθημα στο τριχωτό της κεφαλής

Ερυθρότητα ή φλεγμονή

Η πιτυρίδα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου. Οι ορατές νιφάδες στο τριχωτό της κεφαλής, τους ώμους και τα ρούχα μπορεί να προκαλέσουν αμηχανία, κάνοντας τους περισσότερους να αισθάνονται μη ελκυστικοί. Αυτό συχνά οδηγεί σε πτώση της αυτοπεποίθησης, επηρεάζοντας τις προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Ο φόβος να σας προσέξουν ή να σας κρίνουν επειδή έχετε πιτυρίδα μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικό άγχος. Οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν τις στενές αλληλεπιδράσεις, να αποφεύγουν να φορούν σκούρα ρούχα ή ακόμη και να περιορίζουν τη σωματική εγγύτητα με άλλους για να κρύψουν την κατάστασή τους.

  • Τι πρέπει να αλλάξετε στον τρόπο ζωής σας

Μείνετε ενυδατωμένοι

Το να πίνετε άφθονο νερό είναι απαραίτητο για τη συνολική ενυδάτωση, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής σας. Στόχος να πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα.

Διατηρήστε μια ισορροπημένη διατροφή

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά υποστηρίζει την υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Συμπεριλάβετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες A, C, E και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.Τροφές που πρέπει να  περιλαμβάνουν: Φυλλώδη χόρτα, ξηροί καρποί, σπόροι, ψάρια και φρούτα.

Μειώστε το στρες

Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την πιτυρίδα και την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Ενσωματώστε δραστηριότητες ανακούφισης από το στρες, όπως γιόγκα, διαλογισμό ή τακτική άσκηση στη ρουτίνα σας.

Αποφύγετε το συχνό λούσιμο

Το πολύ συχνό λούσιμο των μαλλιών σας μπορεί να αφαιρέσει από το τριχωτό της κεφαλής σας τα φυσικά έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα. Προσπαθήστε να περιορίσετε το πλύσιμο σε 2-3 φορές την εβδομάδα.

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα

Ο ξηρός εσωτερικός αέρας μπορεί να επιδεινώσει την ξηρότητα του τριχωτού της κεφαλής. Η χρήση ενός αφυγραντήρα μπορεί να προσθέσει υγρασία στον αέρα, ωφελώντας το δέρμα και το τριχωτό της κεφαλής σας.

Αποφύγετε το έντονο styling

Τα εργαλεία styling μπορούν να στεγνώσουν το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά σας. Όταν τα χρησιμοποιείτε, εφαρμόστε ένα σπρέι προστασίας από τη θερμότητα και χρησιμοποιήστε τη χαμηλότερη αποτελεσματική ρύθμιση θερμοκρασίας.

Χρησιμοποιήστε ενδεδειγμένα προϊόντα

Η χρήση των σωστών προϊόντων μπορεί να σας δώσει συνδυαστικά με την αλλαγή των παραπάνω συνηθειών μια διέξοδο από το πρόβλημα. Τα σαμπουάν Dercos της Vichy για ξηρά ή κανονικά μαλλιά συνιστώνται για καθημερινή ή τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα χρήση. Το προϊόν πρέπει να εφαρμοστεί σε βρεγμένα μαλλιά, να δράσει για 2 λεπτά και αφού κάνετε μασάζ, έπειτα να ξεβγάλετε.

Η διαχείριση της πιτυρίδας ή ενός ξηρού, ξεφλουδισμένου τριχωτού της κεφαλής δεν χρειάζεται να είναι μια συνεχής προσπάθεια. Ενσωματώνοντας αυτές τις συμβουλές ενυδάτωσης και χρησιμοποιώντας τα σωστά προϊόντα, μπορείτε να επιτύχετε ένα υγιές, θρεπτικό τριχωτό της κεφαλής απαλλαγμένο από ξηρότητα και νιφάδες. Αγκαλιάστε αυτά τα βήματα και απολαύστε ένα άνετο, γεμάτο αυτοπεποίθηση τριχωτό της κεφαλής όλο το χρόνο!