Iatropedia

Πλεύρης για clawback Διαγνωστικών Κέντρων: «Το ποσό για το 2022 θα είναι απολύτως βιώσιμο» – Μέτρα για τη μείωσή του

Μετά από συνάντηση με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως θα ληφθούν μέτρα, ώστε το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν για τις υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί να είναι "απολύτως βιώσιμο".

Η πρώτη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη και την Ομάδα Εργασίας των κλινικοεργαστηριακών γιατρών και των εκπροσώπων των διαγνωστικών κέντρων, πραγματοποιήθηκε χθες, με αποκλειστικό θέμα της εύρεση τρόπων για την απομείωση του δυσβάσταχτου ποσού των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, προτεραιότητα του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός του clawback ειδικά σε αυτή την κατηγορία που υπάρχει αύξηση των εξετάσεων, αλλά και να μπει ανώτατο πλαφόν.

Όπως τονίζει ο ίδιος, προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη για το 2022 έχουν μπει μέχρι τώρα στους προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ, 40 εκατ. ευρώ από ανακατανομή και άλλα 15 εκ θα προστεθούν με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, «ενώ παράλληλα όλες οι προηγούμενες οφειλές έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις. Τα μέτρα που θα ληφθούν για το 2023 θα έχουν να κάνουν και με ενίσχυση του προϋπολογισμού και με έλεγχο της δαπάνης ώστε πλέον να υπάρξει ανώτατο πλαφόν στο clawback».

Επιπλέον και για το 2022 θα γίνουν όσες παρεμβάσεις χρειάζονται ώστε τέλος του χρόνου το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν οι κλινικοεργαστηριακοί να είναι απολύτως βιώσιμο.

Επιπλέον σήμερα ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε και έγινε αποδεκτό να υπάρξει παράταση ενός μήνα για να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τον έλεγχο των ποιοτικών κριτηρίων αναφορικά με αξονικές και μαγνητικές».

Κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και διαγνωστικά κέντρα

Επιπλέον, εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου ετέθη στον υπουργό Υγείας, όπως λένε οι γιατροί, «το πάγιο αίτημα της διαγραφής του τεχνητού χρέους του clawback των προηγούμενων ετών και η αναστολή της προείσπραξης του clawback μέχρι την απόδοση των θεσμικών μέτρων που θα εφαρμοστούν».

Η ατζέντα των θεμάτων που ξεκίνησαν να συζητούνται από την Ομάδα Εργασίας περιελάμβανε 8 «καυτά» θέματα, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει την επόμενη Πέμπτη 20/10/2022 συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την διαβούλευση των προτάσεων του Συντονιστικού Οργάνου.

Οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί ζητούν:

1) Ο κλειστός προϋπολογισμός του 2023 και τα θεσμικά μέτρα που θα μπορούσαν να πετύχουν την απομείωση του claw back έως και την εξάλειψη του,

2) Ενίσχυση των προϋπολογισμών των ετών 2022 και 2023 με εσωτερική ανακατανομή πόρων από το Υπουργείο Υγείας και ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών,

3) Φίλτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των πρωτοκόλλων της Covid,

4) Real time έλεγχος των εξετάσεων,

5) Εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων,

6) Θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής για τη διενέργεια και τη γνωμάτευση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από γιατρούς,

7) Εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος Δοξιάδη, που θα ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ,

8) Αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.