Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας είχε ζητήσει την προηγούμενη εβδομάδα την παραίτηση του διοικητή του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας», η οποία και κατατέθηκε από τον ίδιο την Παρασκευή, ενώ διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), ώστε να βρεθούν οι υπεύθυνοι που δεν παρείχαν την ενδεδειγμένη ιατρική βοήθεια στον 49χρονο άνδρα, επειδή το νοσοκομείο δεν εφημέρευε.
«Δεν του δόθηκε η ευκαιρία να τον δει ένας γιατρός. Εάν τον είχε δει ακόμα και λανθασμένη διάγνωση να είχε γίνει θα μιλούσαμε για ιατρικό λάθος αλλά εδώ μιλάμε για ένα ευρύτερο πρόβλημα καθώς ο 49χρονος βρέθηκε σε μια διαδικασία χωρίς καμία βοήθεια», είπε ο Θάνος Πλεύρης στον ΣΚΑΪ.
Όπως μάλιστα εξήγησε, 1-2 ώρες πριν το περιστατικό του 49χρονου, στο ίδιο νοσοκομείο και από την ίδια νοσηλεύτρια έγινε ορθή διαχείριση άλλου περιστατικού καθώς βάσει πρωτοκόλλου κάλεσε γιατρό ο οποίος τον εξέτασε και τον παρέπεμψε σε άλλο νοσοκομείο.
«Στο περιστατικό του 49χρονου η διάγνωση δεν έγινε από γιατρό. Ο άνθρωπος αυτός πήγε και έγινε εκτίμηση μη ορθή από τη νοσηλεύτρια ότι δεν έχριζε παρακολούθησης από γιατρό και έπρεπε να πάει σε άλλο νοσοκομείο» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.
Ο υπουργός Υγείας διεμήνυσε, επίσης με αφορμή όσα ειπώθηκαν πως όταν δεν εφημερεύει ένα νοσοκομείο είναι κλειστό, ότι «δεν υπάρχουν κλειστά νοσοκομεία. Προφανώς οι πολίτες πρέπει να πηγαίνουν σε εφημερεύοντα νοσοκομεία γιατί εκεί υπάρχουν ανοιχτά αρκετά τμήματα. Το πρωτόκολλο λέει πως αν για κάποιο λόγο κάποιος άνθρωπος βρεθεί σε ένα νοσοκομείο που δεν εφημερεύει η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από γιατρό. Άπαξ και ένα περιστατικό μπει σε νοσοκομείο τότε το νοσοκομείο οφείλει να το διαχειριστεί».
Πλεύρης: Έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του κορονοϊού το φθινόπωρο
Αναφερόμενος στην πανδημία και τα επόμενα βήματα το φθινόπωρο, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε προετοιμάσει τον κόσμο ότι, ενώ το καλοκαίρι θα είναι μια κατάσταση διαχειρίσιμη, τον Σεπτέμβριο και τον χειμώνα θα έχουμε μια μεγαλύτερη πίεση, ακόμα και με τις ίδιες μεταλλάξεις», και πρόσθεσε «ακόμα και με το θετικό σενάριο ότι θα έχουμε αυτές τις μεταλλάξεις περιμένουμε μια παραπάνω πίεση. Αυτή τη στιγμή έχουμε μοντέλα ενεργοποίησης για το πως θα λειτουργήσουμε για την αποσυμφόρηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Όπως είπε το υπουργείο Υγείας ξεκινά πλέον ένα μοντέλο διαχείρισης, μια μια μετάλλαξη πολύ εύκολα διαχειρίσιμη εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
«Το σύστημα κρασάρει όταν έχουμε νοσηλείες ΜΕΘ, γιατί οι ΜΕΘ τελειώνουν. Δεν υπάρχουν απεριόριστες ΜΕΘ. Αυτό λοιπόν τώρα το μοντέλο που θα βάλουμε -και ήδη ξεκινήσαμε- είναι ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πάρα πολλές δομές και ιδιωτικές» ανέφερε ο κ. Πλεύρης.
Όπως επισήμανε, ο σχεδιασμός για το φθινόπωρο έχει ολοκληρωθεί και πρόσθεσε: «Έχουμε αντιικά φάρμακα και κάνουμε μεγάλες παραγγελίες. Δηλαδή, δεν είμαστε στην κατάσταση που ήμασταν πριν ένα χρόνο και έχουμε και μια εμβολιαστική κάλυψη καλή που προφανώς θα επικαιροποιηθεί περιμένοντας και τα νέα εμβόλια».
Όσον αφορά των αριθμό των κρουσμάτων είπε ότι σταθερά έχουμε μείωση από 5% ως 10% τις τελευταίες μέρες που αυτό σημαίνει ότι πια έχουν σταθεροποιηθεί σε αριθμό.