Πλεύρης: «Γιατί πρότεινα τον Καθηγητή Ζαούτη για πρόεδρο του ΕΟΔΥ» – Ο κοινός αγώνας για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Κοινό αγώνα για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις έχει δώσει στο παρελθόν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης με τον νεοδιορισθέντα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Καθηγητή Θεοκλή Ζαούτη, όπως αποκάλυψε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του REAL FM.
«Ο κύριος Ζαούτης είναι μια επιλογή την οποία ως Υπουργός την πιστεύω πάρα πολύ. Εγώ τον έχω προτείνει τον κύριο Ζαούτη. Είναι απόφαση του Υπουργού ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ. Προφανώς Κυβέρνηση είμαστε, είμαστε σε συνεννόηση. Ο κύριος Ζαούτης, είναι μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τον γνωρίζω από το 2016 όταν είχα την περιπέτεια της υγείας μου. Έχουμε κάνει έναν μεγάλο αγώνα με συνέδρια ήδη από τότε και ο ίδιος βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα νοσοκομειακών λοιμώξεων», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε ότι το θέμα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων είναι ευρύτερο πρόβλημα και δεν αφορά μόνο την Covid-19, αλλά τη Δημόσια Υγεία.
Η επιλογή του κ. Ζαούτη, σχετίζεται με τη μάχη που θα δώσει η χώρα μας την επόμενη μέρα της πανδημίας, ώστε να βρεθoύμε στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών, ως προς τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τόνισε ο κ. Πλεύρης.
«Δεν θέλω δηλαδή να υπάρξει κάποια παρεξήγηση και να συνδεθεί με την Covid. Γενικότερα στη Δημόσια Υγεία, δυστυχώς, η χώρα μας σταθερά την τελευταία δεκαετία είναι πρώτη αναλογικά σε νοσοκομειακές λοιμώξεις. Αυτό κάποια στιγμή μετά την πανδημία, γιατί τώρα είναι η πανδημία το πρόβλημα, πρέπει να το συζητήσουμε. Το βίωσα και εγώ ο ίδιος. Το να έχεις και 3000 θανάτους κάθε χρόνο από νοσοκομειακή λοίμωξη δεν τιμά το δημόσιο σύστημα ούτε το ιδιωτικό. Δεν τιμά γενικώς τη Δημόσια Υγεία», πρόσθεσε.
Αύριο οι ανακοινώσεις για τα προνόμια των εμβολιασμένων
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε για μία ακόμη φορά, πως τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις «κόκκινες» περιοχές δεν είναι lockdown. Μπορεί οι πολίτες να έχουν περιορισμούς κινήσεων, στη μουσική, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν, επισήμανε και τόνισε πως αύριο θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις, αφού προηγηθεί συνεννόηση με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων:
«Δεν χρειάζεται να διαχωρίσουμε τον κόσμο και να έχουμε εντάσεις. Αλλά, να σας πω, κι εγώ έπαιρνα συνεχώς παράπονα και το καταλαβαίνω, θέλω να είμαι ειλικρινής. Με έπαιρναν φίλοι μου, γνωστοί μου, συμφοιτητές μου από τη Θεσσαλονίκη και μου έλεγαν «δηλαδή εμείς που έχουμε εμβολιαστεί, για ποιο λόγο στους χώρους που είμαστε όλοι εμβολιασμένοι, να μην έχουμε ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας;».
Κατά την άποψή μου, λοιπόν, όχι τιμωρητικά, το ξεκαθαρίζω, όταν θα δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους εκεί που βρίσκονται μόνοι τους να έχουν πολλά περισσότερα προνόμια, θα αποτελέσει και αυτό ένα κίνητρο, ειδικά στις νεότερες ηλικίες 18-30 που θέλουν να βγούν έξω, να ξαναζήσουν τη ζωή τους, να δουν ότι το εμβόλιο είναι η μοναδική, η βασική εναλλακτική την οποία έχουμε», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Πλεύρης: «Μας προβληματίζει το πολιτικό πρόσημο και η συνωμοσιολογία του αντιεμβολιαστικού κινήματος»
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της χώρας μας να αυξήσει τα εμβολιαστικά ποσοστά, λέγοντας ότι όσοι δεν εμβολιάζονται αποτελούν την πλειοψηφία των νοσηλευομένων σε νοσοκομεία και ΜΕΘ και το μήνυμα αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από τους πολίτες:
«Εχθροί μας δεν είναι οι αντιεμβολιαστές ή οι αρνητές εμβολίων. Εχθρός μας είναι η πανδημία. Και στόχος μας είναι να πείσουμε ακόμα και τον πιο δύσπιστο να εμβολιαστεί. (…) Το θέμα είναι ότι πράγματι το ποσοστά μας στους εμβολιασμούς των ενηλίκων είναι στο 70% και στο συνολικό πληθυσμό είναι στο 60%. Είναι χαμηλότερο από αυτό το οποίο θα επιθυμούσαμε. Εκεί χρειάζεται παραπάνω δουλειά», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Ταυτόχρονα, ο κ. Θάνος Πλεύρης επισήμανε ότι υπάρχει και μια «ιδεολογικοποίηση» ανάμεσα στους αντιεμβολιαστές:
«Στην Ελλάδα υπάρχει και μία ιδεολογικοποίηση. Δεν λέω για αυτόν που φοβάται. Εμείς προσπαθούμε να πείσουμε αυτόν που φοβάται. Αλλά το ότι υπάρχει μία κατεύθυνση με πολιτικό πρόσημο ως προς τον αντιεμβολιασμό που βασίζεται στη συνωμοσιολογία, αυτό καταλαβαίνετε είναι μία διάσταση που μας προβληματίζει», σημείωσε.
Έτσι, προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού και να προστατευθούν οι πιο ευάλωτοι, την περασμένη Παρασκευή ψηφίστηκε από τη Βουλή, όπως είπε ο ίδιος, η δυνατότητα να εμβολιαστούν οι μετενάστες στις ΜΚΟ, όπου αισθάνονται μεγαλύτερη οικειότητα.
«Δώσαμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς παρανομίας στη χώρα, να μη διώκονται όταν θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα του εμβολιασμού και στη διάρκεια που θα εμβολιάζονται. Δηλαδή, να ξέρει ο άλλος ότι αν πάει να εμβολιαστεί δεν κινδυνεύει να εκτελεστεί απόφαση απέναντί του. Είναι ρυθμίσεις οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ομάδες», σημείωσε.
Πλεύρης: «Σοκαρίστηκα όταν είδα το έντυπο της εθελοντικής αιμοδοσίας»
Ο κ. Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε και στο θέμα της πρωτοβουλίας που ανέλαβε για την αναθεώρηση του εντύπου εθελοντικής αιμοδοσίας, το οποίο μέχρι σήμερα αποκλείει τους ομοφιλόφυλους.
«Με σόκαρε όταν το διάβασα. Επειδή έχει συσταθεί μία Επιτροπή να επαναδιατυπώσει τα έγγραφα, έχω μία σαφή άποψη και ας κριθεί και αντιεπιστημονική. Εάν η οποιαδήποτε εισήγηση είναι το συγκεκριμένο έντυπο να μην επαναδιατυπωθεί, θα το αναλάβω μόνος μου να επαναδιατυπωθεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει στο νομικό μας πολιτισμό τέτοιας φύσεως έγγραφο, που στην πραγματικότητα στιγματίζει έναν άνθρωπο, στο αν θα δώσει ή αν δεν θα δώσει αίμα. Ενδεχομένως αυτό να ήταν λογικό τη δεκαετία του ’80 που είχαμε μία άγνωστη ασθένεια, η οποία είχε έξαρση σε μία κοινότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το συζητάμε το 2021», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι περιμένει την επιστημονική εισήγηση.
«Όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και αυτό το λέω, γιατί είναι και νομικό το θέμα. Δεν είναι αμιγές ιατρικό. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αλλάξει είτε με εισήγηση, είτε χωρίς εισήγηση», κατέληξε.