Iatropedia

Πλεύρης: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας» – Τι είπε για το clawback

Στις συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και στις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει στον ΕΟΠΥΥ, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100.3, τη Δευτέρα (17/9) ερωτώμενος για την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει στη θητεία του στην Υγεία, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβερνησης είναι να υπάρξουν ποιοτικοί δείκτες στην δημόσια περίθαλψη, ώστε ο ασφαλισμένος να έχει την καλύτερη ποιοτική υπηρεσία, η οποία για τον πολίτη θα είναι δωρεάν!

«Πολλές φορές οι συμβαλλόμενοι με τον ΕΟΠΥΥ πληρούν ή μπορεί και να μην πληρούν τις προϋποθέσεις», δήλωσε αναφερόμενος στους συμβεβλημένους παρόχους του Οργανισμού και πρόσθεσε:

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί με όρους ασφαλιστικής εταιρείας. Είναι τα χρήματα όλων των Ελλήνων ασφαλισμένων, αφορούν κυρίως το κομμάτι και της ιδιωτικής υγείας και θα πρέπει να μπει τάξη ώστε ο πολίτης που πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και να παίρνει την ποιοτική παροχή που του αναλογεί.. Θα έχουμε ποιοτικούς δείκτες, θα λειτουργεί ως κανονική ασφαλιστική εταιρία», σημείωσε συγκεκριμένα.

Πλεύρης: «Το ΕΣΥ δεν είναι αγκαστικά κρατικό»

«Η δική μας αντίληψη ξεκινά από το γεγονός ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικά, δεν είναι αναγκαστικά κρατικό σύστημα υγείας και η υποχρέωση της Πολιτείας είναι να παρέχει στον πολίτη το δημόσιο αγαθό της Υγείας», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Δίνοντας λεπτομέρειες για τις συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι οι συνέργειες είναι ανοιχτές, τα γνωστά ΣΔΙΤ,  διότι, όπως είπε, «θεωρούμε ότι η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μπορεί να γίνει και με το υπάρχον προσωπικό και με την ενίσχυσή του».

Το ΕΣΥ, ωστόσο, όπου χρειάζεται στελέχωση θα την έχει, διευκρίνισε στη συνέχεια: «Ήδη υπογράψαμε 534 θέσεις για γιατρούς και θα βγουν και 4000 θέσεις για νοσηλευτές ώστε να έχουμε ένα ισχυρό σύστημα».

Δίνοντας ένα παράδειγμα, είπε πως τα ΣΔΙΤ θα εξειδικευτούν: «Μια απλή περίπτωση είναι κάπου που έχεις μια έλλειψη μηχανήματος, να μπορεί να καλυφθεί και να πληρώνεις (σ.σ. το κράτος) την υπηρεσία αυτή κατ΄ αποκοπήν».

Όλες οι συμπράξεις θα αφορούν και στα Νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όπως πρόσθεσε.

Πλεύρης: «Ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα»

Προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες, όπως είπε, ο κ. Πλεύρης, διευκρίνισε πως ο ασθενής δεν πληρώνει τίποτα:

«Το δημόσιο αγαθό της Υγείας παρέχεται δωρεάν. Το κράτος, όμως, μπορεί στην ανάλυσή του να δει ότι αυτή η παροχή τον συμφέρει περισσότερο να δίνεται από έναν ιδιώτη παρά να αγοραστεί από το Κράτος για να λειτουργήσει».

Μέχρι τα τέλη του έτους, αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ενώ μιλώντας πιο ειδικά για την ΠΦΥ είπε πως αυτή εξυπηρετείται και από τις δομές υγείας και θα εξυπηρετείται και από ιδιώτες γιατρούς και από τον ιδιωτικό τομέα.

«Είναι αυτό που η Αριστερά δεν μπορεί να το καταλάβει. Ότι το Υπουργείο Υγείας υπό την εποπτεία του θα περιλαμβάνει όποιο κομμάτι υγείας αναπτύσσεται στη χώρα και στον κρατικό και στον ιδιωτικό τομέα, με στόχο τι; Την παροχή του δημοσίου αγαθού της υγείας στον πολίτη. Σε όλο αυτό, θα γίνεται real time έλεγχος και στην ιδιωτική υγεία και στη δημόσια, έτσι ώστε να ξέρουμε με τον έλεγχο των δαπανών αν αυτό το οποίο αγοράζουμε το λαμβάνουμε», διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας.

Έρχεται η αξιολόγηση των Νοσοκομείων από τη Μίνα Γκάγκα

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια νοσοκομεία ο κ. Πλεύρης είπε ότι θα αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα και η χρησιμότητά τους κι η διαδικασία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα:

«Είναι πολλή δουλειά που θα κάνει και η Αναπληρώτρια Υπουργός γιατί την αφορά. Κι αυτό είναι οι υγειονομικοί χάρτες. Δηλαδή ποιος είναι ο υγειονομικός χάρτης ανά Περιφέρεια; Θέλουμε να έχουμε ισχυρά νοσοκομεία που θα κάνουν τη δουλειά τους και όχι να έχουμε μια φιλοσοφία σώνει και καλά ότι πρέπει τύποις να λειτουργούν νοσοκομεία», σημείωσε διευκρινίζοντας παράλληλα, ότι τα νοσοκομεία δεν θα κλείσουν:

«Κανείς δεν μιλάει για κλείσιμο, να το ξεκαθαρίσουμε. Αλλά μπορείς να έχεις βάσεις. Η βάση σου ποια είναι; Η αναβάθμιση όπου χρειάζεται και να ξέρεις ότι δεν θα είναι η Αθήνα πάντα ο πρώτος σταθμός», ανέφερε.

Πλεύρης: «Δεν είναι φιλελεύθερο μέτρο το clawback»

Αναφερόμενος στο μνημονιακό μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο υφίστανται οι ιδιωτικές εταιρείες στην Υγεία, ο υπουργός κ. Πλεύρης, δήλωσε ότι ήδη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ανακοίνωσε τη μείωσή του:

«Ακούσατε και τον Πρωθυπουργό στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που είπε ότι θέλουμε να μειώσουμε το claw back. Δεν είναι φιλελεύθερο μέτρο το claw back να υπάρχει και να παίρνεις πίσω όλα αυτά από υπηρεσία. Πώς μειώνεται; Real time για να δω ότι είναι πραγματική υπηρεσία. Ποιοτικά κριτήρια για να πληρώνεται η υπηρεσία. Και ναι, στις στοχεύσεις του Υπουργείου είναι να υπάρξει εξορθολογισμός του claw back για να λειτουργεί ομαλά η αγορά», κατέληξε.