Πλεύρης: Oμιλία σε υψηλούς τόνους στην κοπή της πίτας των Φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ)
Αποφασισμένος να επιταχύνει τις διαδικασίες της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο, εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, κατά την ομιλία του στην πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση του Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχάνων (ΣΦΕΕ).
Παράλληλα με τις ισχυρές συστάσεις, έθεσε και τους όρους βάσει των οποίων οι εταιρείες οφείλουν να δίνουν γενναίες εκπτώσεις στο κράτος, προτείνοντας τη χαμηλότερη τιμή του εκάστοτε φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε άλλη περίπτωση, όπως είπε, θα προχωρήσει σε ανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμάκων χωρίς την “προστασία” του 7%.
«Θέλω με απόλυτη σαφήνεια να σας πω, πως η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις και πραγματικά θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Μέσα σε αυτό θα δούμε όλη την πραγματικότητα. Τι εκπτώσεις πραγματικά μπορείτε να δώσετε και θα τις ζητήσουμε και θα τις πάρουμε όπως οι εταιρείες σας δίνουν σε όλο τον κόσμο εκπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:
«Από τις πρώτες συναντήσεις τις οποίες κάναμε, σας είχα μιλήσει με απόλυτη ειλικρίνεια για όλο το πλαίσιο το οποίο θα αναπτυχθεί προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι της μείωσης του clawback. Θέλω να σας πω από εδώ και πέρα πως θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα», είπε.
Δείτε επίσης: Ολύμπιος Παπαδημητρίου (ΣΦΕΕ): Χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα
Ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε επίσης, πως οι φαρμακοβιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να δίνουν τη χαμηλότερη τιμή στην Ε.Ε., ενώ θα συνυπολογίζεται και η κατανάλωση του φαρμάκου ανά 100.000 κατοίκους που υπάρχει σε άλλες χώρες.
«Πάμε να δούμε αν τα πολύ καλά φάρμακα που δεν αμφισβητεί κανένας έχουν ίδια κατανάλωση με τις αντίστοιχες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε για τον Έλληνα ασθενή και ασφαλισμένο το καλύτερο φάρμακο όπως το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι και στο βαθμό που το παίρνουν όλοι οι Ευρωπαίοι», δήλωσε συγκεκριμένα.
Πλεύρης: «Αυτά είναι τα μέτρα εάν δεν προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις»
Σε αυστηρό τόνο και ύφος ο κ. Πλεύρης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφορήσουν θα ενεργοποιηθούν άμεσα δύο μέτρα, που αναμένεται να “ζορίσουν” τη φαρμακοβιομηχανία και τα οποία έχουν ψηφιστεί τον περασμένο Νοέμβριο από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ήδη έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ, όπως είπε, να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία.
Το πρώτο μέτρο, αφορά την ανατιμολόγηση των φαρμάκων μέσα στο καλοκαίρι, με την πιθανότητα ακόμη και να μην περιλαμβάνει τον κόφτη του 7%.
«Είμαι κάθετος, με απόλυτη ειλικρίνεια σας το λέω από τώρα να ενημερώσετε τις εταιρίες σας στο εξωτερικό ότι το καλοκαίρι αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης, τους οποίους θα έχουμε θέσει, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις», τόνισε ο υπουργός Υγείας.
Δεύτερον, αποκάλυψε πως ήδη στον ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ επεξεργάζονται σενάρια κλειστών προϋπολογισμών, ανά κατηγορία φαρμάκων.
“Κατασπατάληση πόρων σε ειδικές κατηγορίες”
Ειδική αναφορά έκανε ο Θάνος Πλεύρης και στις ειδικές κατηγορίες η δαπάνη των οποίων εκτινάχθηκε μέσα στους δύο πρώτους μήνες του χρόνου, όπως προέκυψε από τον πρόσφατο έλεγχο δαπανών. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε συμπληρώματα βιταμίνης D, σιδήρου, μαγνησίου και ασβεστίου. Οι κατηγορίες αυτές έχουν εξαντλήσει το budget όλης της χρονιάς, όπως είπε, το οποίο ανέρχεται πλέον σε 120 εκατ. ευρώ το χρόνο.
«Παρόλο λοιπόν που είπαμε ότι θα βγουν κατηγορίες από τη θετική λίστα να πάνε την αρνητική, παρόλο που είπαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πολύ κλειστό προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες κατηγορίες τον Ιανουάριο ήταν σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα. Διότι κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει αυτή τη στιγμή το budget όλης της χρονιάς μέσα στους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου. Και θα είμαστε κάθετοι εκεί», τόνισε σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Υγείας.
Έτσι, όπως πρόσθεσε θα ληφθούν άμεσα μέτρα με στόχο την 1η Απριλίου να ενταχθούν τα εν λόγω σκευάσματα στην αρνητική λίστα, δηλαδή να μην αποζημιώνονται. Όσα σκευάσματα απομείνουν στη θετική λίστα θα είναι με πολύ συγκεκριμένες ενδείξεις και πολύ μικρό προϋπολογισμό.
«Αυτά λοιπόν είναι τα μέτρα τα οποία σε γενικές γραμμές θα εφαρμοστούν και στηρίζονται στην διαπραγμάτευση. Αν οι διαπραγματεύσεις δεν φέρουν το αποτέλεσμα θα πάμε και στις μειώσεις των τιμών, θα πάμε και στους κλειστούς προϋπολογισμούς ανά κατηγορία φαρμάκων σε χρόνο νωρίτερα του Νοεμβρίου», τόνισε ο κ. Πλεύρης εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα μέσω των διαπραγματεύσεων.
Κρίσιμο το επόμενο τρίμηνο
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι το επόμενο τρίμηνο, θα είναι πολύ κρίσιμο για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης. Επίσης, πρόσθεσε πως οι βιομηχανίες θα δεχθούν επιπλέον επιβάρυνση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι πολιτικές στήριξης τους, ωστόσο, θα ληφθούν σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είπε:
«Καταλαβαίνω ότι προφανώς όπως όλες οι εταιρείες πλήττεστε σε μεγάλο βαθμό από το κομμάτι του ενεργειακού κόστους. Δεν μπορεί, όμως, αυτό να λυθεί με πολιτικές από την πλευρά του υπουργείου Υγείας. Είναι κεντρικές πολιτικές που θα γίνουν και προφανώς θα είναι πολιτικές που θα στηρίξουν τις εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος στο κομμάτι της ενέργειας».
Αναφερόμενος στους στόχους του 2022 εμφανίστηκε αποφασισμένος να επιτευχθούν με οποιονδήποτε τρόπο, φιλοδοξώντας αυτό να συμβεί χωρίς να απαιτηθεί η επιστροφή στις τιμές της ΕΕ, από τις τιμές της Ευρωζώνης.