Iatropedia

Πλεύρης: Στη Βουλή το Dentist Pass – Τι είπε για ελλείψεις φαρμάκων, ΙΦΕΤ, ράντζα και προσλήψεις γιατρών

Σε όλα τα "φλέγοντα" θέματα της υγείας αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από το βήμα της Βουλής, κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου της κύρωσης της δωρεάς του Ιδρύματος "Σ.Νιάρχος" για την Ψυχική Υγεία και το Dentist Pass.

Είναι η πρώτη φορά, κατά την οποία δίνεται η δυνατότητα οδοντιατρικής κάλυψης για τα παιδιά 6 έως 12 ετών, δήλωσε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την παρουσίαση του προς ψήφιση νομοσχεδίου «Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα -όπως είπε- το οποίο αμβλύνει τις ανισότητες και δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν οδοντιατρική κάλυψη. Αποτελεί δε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ για οδοντιατρικές πράξεις, κάτι που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και αφορά άνω των 660.000 παιδιών, όπως τόνισε.

Αναφερόμενος στις συμβάσεις κύρωσης με το ίδρυμα Νιαρχος για την Ψυχική Υγεία, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα για την ψυχική Υγεία των παιδιών και ανηλίκων, καθώς συστήνεται πανελλήνιο δίκτυο αναφοράς και ενισχύεται η εκπαίδευση και η κατάρτιση των επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, ως μέρος του συνολικού Εθνικού Σχεδίου για την ψυχική υγεία.

Πλεύρης: Με την αλλαγή στον ΙΦΕΤ θα κάνουμε πιο εύκολες τις εισαγωγές και πιο δύσκολες τις εξαγωγές φαρμάκων

Σε ό,τι αφορά στη διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει τη μεταβολή του δημόσιου χαρακτήρα του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) (θυγατρική του ΕΟΦ), σε μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία και άρα σε κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμό, o κ. Πλεύρης τόνισε πως «απλά θα δοθεί η δυνατότητα να γίνονται πιο εύκολα οι εισαγωγές και να περιορίζονται επιπλέον οι εξαγωγές», ενώ με την μεταρρύθμιση στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία αναλαμβάνει πλέον τις νοσοκομειακές προμήθειες στα φάρμακα, «οδηγούμαστε σε κεντρικούς διαγωνισμούς φαρμάκων», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε δε ότι μπήκαν σε κλειστό προϋπολογισμό οι ηπαρίνες που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία των νοσοκομείων «και πετύχαμε κλειστούς προϋπολογισμούς με όφελος άνω των 450 ευρώ για το δημόσιο», τόνισε.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Αλλάζει ο τρόπος προμηθειών στα νοσοκομειακά φάρμακα – Τι προβλέπει η τροπολογία

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων σημείωσε πως η χώρα μας κινήθηκε πρώτη με μέτρα για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων, ενώ ήδη από το καλοκαίρι «φροντίσαμε την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων μας σε φάρμακα και τη στήριξη των φθηνών φαρμάκων με πλαφόν στο clawback και κλειστούς προϋπολογισμούς. Παράλληλα με δέσμη μέτρων περιορίσαμε τις ελλείψεις και σήμερα ομαλοποιείται η κατάσταση», όπως είπε.

«Όταν η αντιπολίτευση μιλούσε για εγχώριο πρόβλημα ήδη είχαμε κρούσει τον κώδωνα της ύπαρξης παγκόσμιου προβλήματος λόγω ελλείψεων πρώτων υλών και αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης. Σήμερα όλη η ΕΕ παρακολουθεί τα μέτρα που πήραμε. Χθες σε άρθρο του το Politico αναφέρεται σε αυτά τα μέτρα και στην πολλή δύσκολη κατάσταση σε χώρες όπως η Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία και αναφέρεται σε χώρες όπως Βέλγιο και Ρουμανία που θεσμοθετούν τα μέτρα μας», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Αυξήσεις στις αποδοχές γιατρών και νοσηλευτών»

Μιλώντας για την πρόσφατη τροπολογία, η οποία στο άρθρο 6 προβλέπει για την κάλυψη των κενών σε οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία, πόνους και επιπλέον οικονομικά κίνητρα σε γιατρούς και υγειονομικούς «ώστε με τον τρόπο αυτό να περιορίζονται και οι αντιδράσεις του υγειονομικού προσωπικού», ανέφερε συγκεκριμένα ότι δίνεται:

Επίσης, με το ήπιο ιδιωτικό έργο, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε πως δίνεται η δυνατότητα για αύξηση εισοδημάτων και οι γιατροί του ΕΣΥ θα μπορούν να είναι και προσωπικοί γιατροί. Παράλληλα, πρόσθεσε πως διασφαλίζεται η μισθοδοσία των εργαζομενων στις ΤΟΜΥ για αλλά τέσσερα έτη.

Για την κατάσταση στα ΤΕΠ

Σχετικά με την πίεση στα Νοσοκομεία ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε πως η πίεση στο ΕΣΥ υπήρξε μεγάλη στον παθολογικό τομέα λόγω COVID και έξαρση των λοιμώξεων. Ωστόσο, σχολίασε πως η ανάπτυξη επικουρικών κλινών (ράντζων) δε διαφέρει από ότι συνέβαινε μέχρι και πριν την πανδημία.

Η πίεση, όπως είπε, εντοπίζεται σε συγκεκριμένα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ και στο «Αττικό» νοσοκομείο, ενώ όλα τα νοσοκομεία που εφημερεύουν στην 1η ΥΠΕ δεν αναπτύσσουν συνολικά άνω των 50 ράντζων και στο σύνολο τους απορροφούνται την επόμενη ημέρα.

Με την προσθήκη του ΝΙΜΤΣ σε παράλληλη εφημερία με το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» ήδη η κατάσταση βελτιώνεται.

«Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και ενίσχυση από 2-3 ιδιωτικές κλινικές και για το «Αττικό» χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς και το πρόβλημα για το επόμενο δίμηνο θα αντιμετωπισθεί σε μεγάλο βαθμό», σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης. .

Συμπερασματικά ο υπουργός Υγείας τόνισε πως αυξήθηκε ο προϋπολογισμός από τα 3,8 δις ευρώ του 2019 στα 5,2 δις ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,4 δις. Επίσης, ο πρωθυπουργός εξασφάλισε, όπως ανέφερε, 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τα νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας.