Όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι λάθος να συνδέσουμε οποιαδήποτε διαδικασία όπως η εκλογική, με τις χρηματοδοτήσεις και την απορρόφηση των κονδυλίων για την υγεία» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος τετραετίας θα «είμαστε πάλι κυβέρνηση, οπότε θα συνεχιστεί κανονικά και η απορρόφηση των κονδυλίων αυτών».
Όσον αφορά το φάρμακο, ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε στο συνέδριο πως η Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικό να επενδύσει στην καινοτομία και την παραγωγή.
«Η πανδημία έδειξε τα κενά που υπάρχουν, όσον αφορά την καινοτομία αλλά κυρίως στην παραγωγή νέων φαρμάκων στην Ευρώπη», τόνισε και ζήτησε να αναπτυχθούν και οι δύο αυτοί τομείς για να επενδυθούν χρήματα αλλά και να για είναι πιο έτοιμη η ΕΕ να αντιμετωπίσει μια μελλοντική υγειονομική κρίση.
Ο κ.Πλεύρης παραδέχτηκε πως η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι πιο δύσκολη για την Ελλάδα, «καθώς εδώ υπάρχει το clawback, το οποίο αποτρέπει τις επενδύσεις».
«Προσπαθούμε με μία σειρά μέτρων να ισορροπήσουμε την αγορά και να έχουν και οι εταιρείες την ευκαιρία να προγραμματίσουν τις επενδύσεις τους» υπογράμμισε, επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι το πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα τιμών αλλά πρόβλημα κατανάλωσης.
«Το πρόβλημα αυτό καλείται να το λύσει κυβέρνηση και να δώσει στους πολίτες τα καινοτόμα φάρμακα τα οποία χρειάζονται, αλλά αυτά που πραγματικά χρειάζονται» ανέφερε, μιλώντας για μια ακόμη φορά για τον έλεγχο της κατανάλωσης.
Τα επόμενα βήματα του υπουργείου Υγείας θα είναι, όπως τόνισε, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, οι συνταγογραφικές οδηγίες, αλλά και οι ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις «ώστε να έχουμε την πραγματική αξία ενός φαρμάκου το οποίο είναι αναγκαίο για όλους τους πολίτες που το χρειάζονται».
Όπως είπε, επίσης, «θέλουμε να εφαρμόσουμε ένα νέο μοντέλο πληρωμών πολύ πιο εξελιγμένο όσον αφορά τις πληρωμές από τα νοσοκομεία».
Μιλώντας για τον «προσωπικό γιατρό» έκανε λόγο για τομή στην υγεία στη χώρα μας, επισημαίνοντας ότι ήδη την πρώτη εβδομάδα υπάρχει μεγάλη ζήτηση από γιατρούς που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, υπενθυμίζοντας ότι απολαβές τους θα φτάνουν μέχρι και τις 70.000 € ανά έτος.
«Μέχρι τέλος του Ιουλίου που διαρκεί αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι θα έχει συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός αν κρίνω από την ανταπόκριση των γιατρών να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα», κατέληξε.
Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας
Σήμερα τα πράγματα με την covid-19 είναι πολύ καλύτερα απ ότι πριν δύο χρόνια. Έχουμε εμβόλια, θεραπείες, η ενημέρωση έχει βελτιωθεί και είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα, ανέφεραν στο συνέδριο του Economist ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας και ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος πρόεδρος και διευθυντής της επιστημονικής ομάδας της εταιρίας Regeneron Pharmaceuticals.
Σύμφωνα με τον κ. Γιανκόπουλο υπάρχουν πολλά ερωτήματα που ακόμη εκκρεμούν. Τα επίπεδα νέων κρουσμάτων και επαναμολοίμωξεων είναι υψηλά, ωστόσο παρατηρούμε ότι οι νοσηλείες και οι βαριές νοσήσεις κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και αυτό εκτιμούμε ότι είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού και της φυσικής ανοσίας. Ο ιός είναι πιο μεταδοτικός αλλά δεν προκαλεί βαριά νόσηση, ανέφερε.
Σημείωσε ότι η πανδημία μας έμαθε πολλά πράγματα και σήμερα έχουμε πολλά όπλα για να παλέψουμε. Εκανε ιδιαίτερη αναφορά στην σωστή, ξεκάθαρη και ειλικρινή ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα δυσπιστίας των ανθρώπων.
Από την πλευρά του, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη διαχείριση της πανδημίας, καθώς τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Αναμφίβολα η Ελλάδα τα κατάφερε, είπε ο κ. Κοντοζαμάνης. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε δεν σκέφτηκε το πολιτικό κόστος, πήρε δύσκολες αποφάσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση.
Είναι εμφανές είπε ότι βασικό όπλο για την covid-19 είναι το εμβόλιο και μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Το ΕΣΥ επέδειξε ανθεκτικότητα», υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι «είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνησή του χωρίς καθυστερήσεις».