Πλεύρης: Πλήρης ελευθερία των εμβολιασμένων σε χώρους διασκέδασης και εστίασης – Όλα τα μέτρα
Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας, κανονικά η μουσική στην εστίαση και την ψυχαγωγία, ακόμη και στις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο επίπεδο 4. Τον νέο οδικό χάρτη της αντιμετώπισης της πανδημίας παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης.
Τα ίδια μέτρα θα ισχύουν από σήμερα, Τετάρτη, για όλους τους πολίτες, σε όλες τις περιοχές της χώρας, είτε αυτές βρίσκονται στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη, είτε στο πράσινο, είπε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διευκρίνισε ότι πλέον η επισήμανση ότι μια περιοχή βρίσκεται στο «κόκκινο» έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα:
«Το κόκκινο σημαίνει απλώς την επιδημιολογική κατάσταση. Άρα οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν τα μέτρα. Δεν θα υπάρχει ούτε απαγόρευση κυκλοφορίας, ούτε η διακοπή της μουσικής στην εστίαση», διευκρίνισε.
Στη συνέχεια ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά ποσοστά, όπου όπως είπε, είναι σε άμεση συνάρτηση με την επιδημιολογική κατάσταση των περιοχών. Οι πολίτες πρέπει να πειστούν να εμβολιαστούν, σημείωσε:
«Επειδή έχει φανεί ότι τα κρούσματα και οι νοσήσεις είναι πολύ χαμηλότερα σε περιοχές με περισσότερη εμβολιαστική κάλυψη, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν».
Πλεύρης: Τι θα ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές και σε όλη την υπόλοιπη χώρα
Η νέα πραγματικότητα στη χώρα διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη. Οι χώροι διασκέδασης που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους, θα λειτουργούν κανονικά, αλλά μόνο με όσους έχουν πιστοποιητικό ανοσίας, δηλαδή νόσησης και εμβολιασμού.
Για τους μικτούς χώρους ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν. Όλοι οι άλλοι χώροι που είναι μόνο για εμβολιασμένους, θα έχουν τον περιορισμό της χρήσης μάσκας από το προσωπικό. Η ισχύς των μέτρων είναι ενιαία για όλη τη χώρα και για τις «κόκκινες» περιοχές.
«Στόχος μας είναι μετά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα εφαρμόζονται, σε πρώτη φάση θα συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό, αλλά να προχωράμε και τη ζωή μας. Βασικό στοιχείο γι’ αυτό είναι οι εμβολιασμοί. Οι ελευθερίες για τους εμβολιασμένους θα είναι τόσες που θα φτάνουν στο επίπεδο της κανονικότητας. Σε όλο αυτό το πλαίσιο έχουμε προβεί και στις ενέργειες για την καλή λειτουργία όλων των δομών υγείας. Πλέον είμαστε στη φάση που μπορούμε να πάρουμε τέτοια μέτρα που μπορούμε να κερδίσουμε τη ζωή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.
Τι αλλάζει στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία θα έχει γνωμοδοτικό ρόλο, όπως είπε, και οι εισηγήσεις της θα έχουν ισχύ 15 ημερών. Την εξειδίκευση των μέτρων, ωστόσο, θα κάνει η κυβέρνηση, όπως διευκρίνισε:
«Η επιτροπή είναι το επιστημονικό όργανο που γνωμοδοτεί στην πολιτική ηγεσία. Δύο χρόνια τώρα έχουν δώσει έναν αγώνα αφιλοκερδώς με τις γνωμοδοτήσεις που κάνουν. Το συγκεκριμένο όργανο από εδώ και πέρα θα μας δίνει τις κατευθύνσεις για να τοποθετούμαστε στα μέτρα. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι τα μέτρα που θα ανακοινώνονται σήμερα θα ισχύουν για 15 ημέρες. Από εδώ και πέρα οι κόκκινες περιοχές δεν θα επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Αν χρειαστεί να έχουν μέτρα θα ζητήσουμε τη συμβουλή της επιτροπής», σημείωσε ο ίδιος.
Γκάγκα: «Οι πολίτες να εμβολιαστούν – Το εμβόλιο είναι ασφαλές»
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, από την πλευρά της κάλεσε όλους τους πολίτες της χώρας που ακόμα δεν το έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν. Παράλληλα έδωσε στοιχεία που πιστοποιούν το όφελος από τον εμβολιασμό.
«Το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν έχει παρενέργειες», τόνισε και υπογράμμισε ότι «δεν θέλουμε να χάνουμε ανθρώπους για αυτό το λόγο».
«Όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, υπάρχουν λιγότερες ανάγκες νοσηλείας. Στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή που μας προβληματίζει, από τους 55 που βρίσκονται σε ΜΕΘ μόλις 2 είναι εμβολιασμένοι, ενώ πρόσφατα χάσαμε ένα νέο παιδί επειδή δεν είχε εμβολιαστεί. Ο εμβολιασμός προλαμβάνει τη σοβαρή νόσηση, καθώς οι πιθανότητες μειώνονται κατά 20 φορές. Έχει πιεστεί εδώ και δύο χρόνια το σύστημα υγείας, και αυτό είναι πιο έντονο στη Βόρεια Ελλάδα. Ας είμαστε προσεκτικοί, είναι σημαντικό να μην έχουμε τα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρσι. Εκτός από τους ασθενείς με κορονοϊό έχουμε και όλους τους άλλους ασθενείς», υπογράμμισε η ίδια.
Δείτε επίσης: Γκάγκα: 20χρονος ανεμβολίαστος έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη
Ζαούτης: «Θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς»
Ο νέος πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, τόνισε ότι προτεραιότητα του, με την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΕΟΔΥ το επόμενο διάστημα θα είναι η ενίσχυση των εμβολιασμών και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει το επόμενο διάστημα, στοχευμένη ενημέρωση σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
«Γνωρίζω τις προκλήσεις, αλλά θα ανταποκριθούμε με επιτυχία», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι η δουλειά που έγινε στον Οργανισμό ήταν σημαντική και «θα συνεχίσουμε σε αυτήν την σύγχρονη κατεύθυνση».