Iatropedia

Πλημμύρες, καύσωνες έχουν κάνει πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο 218 λοιμώδη νοσήματα

Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε νοσήματα που μεταδίδονται κυρίως από ζώα σε ανθρώπους. Πως μπορούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα να μας καθιστούν πιο ευάλωτα σε επικίνδυνες νόσους.

Ο Dr. Camilo Mora, καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας & Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Χαβάης, αισθάνεται στις αρθρώσεις του τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή.

Σε ένα ταξίδι στην γενέτειρά του, την Κολομβία, το 2014, τον τσίμπησε μολυσμένο κουνούπι και του μετέδωσε τον ιό chikungunya. Ήταν ένα από τα αδιανόητα πολλά θύματα του ιού εκείνη τη χρονιά. Οι καταιγίδες που είχαν προηγηθεί είχαν προκαλέσει τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων δεκαετιών και οι πληθυσμοί των κουνουπιών είχαν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Παρότι έχουν περάσει οκτώ χρόνια, οι αρθρώσεις του πονούν ακόμα. Και εκείνος κατηγορεί την κλιματική αλλαγή γι’ αυτό.

Ο πυρετός από ιό chikungunya δεν είναι το μοναδικοί λοιμώδες νόσημα που έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Σε μελέτη τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Climate Change, ο Dr. Mora και οι συνεργάτες του αναφέρουν ότι είναι εκατοντάδες.

Στην πραγματικότητα, σχεδόν έξι στα δέκα λοιμώδη νοσήματα έχουν καταστεί πιο επικίνδυνα για τον άνθρωπο λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Τα συστήματα εξελίσσονταν επί εκατομμύρια χρόνια. Εμφανίστηκαν οι άνθρωποι και αλλάζουν την ισορροπία των πραγμάτων», δήλωσε ο Dr. Mora στο NBC News. «Κτυπάμε τη φύση και η φύση ανταποδίδει».

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση περισσότερων από 3.200 δημοσιευμένων επιστημονικών εργασιών. Είναι μία από τις λεπτομερέστερες αναλύσεις για τον αντίκτυπο που έχει η κλιματική αλλαγή στις ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς. Σε αυτούς ανήκουν ιοί, βακτήρια, μύκητες, παράσιτα κ.λπ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 218 λοιμώδη νοσήματα μας απειλούν πλέον περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Τα νοσήματα αυτά αντιστοιχούν στο 58% των γνωστών μεταδοτικών ασθενειών (ανέρχονται σε 375).

«Τα λοιμώδη νοσήματα άγονται απ’ ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον μας. Η κλιματική αλλαγή είναι μια σημαντική κινητήριος δύναμη», σχολίασε η Dr. Jessica Leibler, περιβαλλοντική επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν μειώσει την επικινδυνότητα του 16% των λοιμωδών νοσημάτων.

Στη μελέτη τους, ο Dr. Mora και οι συνεργάτες του βρήκαν πολλούς τρόπους με τους οποίους έχει αυξηθεί η μετάδοση των λοιμωδών νόσων. Οι κυριότεροι παράγοντες που ευνοούν τη μεταδοτικότητά τους είναι:

Αυξάνεται η επαφή των ανθρώπων με έντομα και ζώα

Τα λοιμώδη νοσήματα συνήθως μεταδίδονται στους ανθρώπους από έντομα και ζώα, όπως τα κουνούπια, τα φίδια, τα πουλιά και τα τρωκτικά. Πολλά από αυτά αναγκάζονται να αλλάξουν τον τόπο όπου κατοικούν επειδή, λ.χ., λιώνει το χιόνι ή δεν βρίσκουν πια φαγητό.

Όσο πιο κοντά στους ανθρώπους, όμως, έρχονται τόσο πιθανότερο είναι να υπάρξει ανταλλαγή παθογόνων με αυτούς. Επιπλέον, οι άνθρωποι έρχονται σε επαφή με ζωικά είδη που ούτε καν γνώριζαν ότι υπήρχαν. Χώρια που ειδικά οι καύσωνες έχουν αυξήσει τους βιότοπους για τσιμπούρια, ψύλλους και κουνούπια.

Όλες αυτές οι αλλαγές και πολλές άλλες που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, μας αφήνουν εκτεθειμένους σε νοσήματα όπως αυτά που προκαλούν:

Φωτογραφία: iStock