Iatropedia

Πληρωμένη απάντηση ακτινολόγου του Ν. Πρεβέζης σε αιτιάσεις της ΠΟΕΔΗΝ

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ έκανε λόγο για δαφθορά αναφέροντας "οι δαπάνες υγείας, η διαφθορά και η διαπλοκή βρίσκονται και στην αυλή της κυβέρνησης" αναφέροντας μεταξύ άλλων την περίπτωση του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πρέβεζας που έμεινε ανενεργός επί 15 ημέρες μέχρι να αντικατασταθεί η λυχνία του. Όπως αναφέρει ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο γιατρός ακτινολόγος, Τάκης Νικολόπουλος, πρόκειται "για ευφάνταστα σενάρια συνομωσιολογίας, παραβλέποντας το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν".

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαβάστε εδώ την απάντηση του κ. Τάκη Νικολόπουλου, Ακτινολόγου στο ΓΝ Πρέβεζας, μέλους του ΔΣ της ΕΙΝΗ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ:

Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ (κλικ εδώ) μετατρέπει βλάβες μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (όπως του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Πρέβεζας) σε ευφάνταστα σενάρια συνομωσιολογίας, παραβλέποντας το πώς διαμορφώθηκε η κατάσταση στις ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις και ποιοι ευθύνονται γι’ αυτήν.

Ιδού ορισμένα στοιχεία προς γνώση,  προβληματισμό (και συμμόρφωση):

1. Ο αξονικός τομογράφος του Νοσοκομείου Πρέβεζας έμεινε εκτός λειτουργίας από 15 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου λόγω βλάβης της λυχνίας, η οποία και αντικαταστάθηκε εν μέσω μάλιστα των μέτρων ελέγχου κίνησης κεφαλαίων (capital controls). Για την ιστορία τα προηγούμενα χρόνια παρόμοιες βλάβες κράτησαν κλειστούς τους αξονικούς των νοσοκομείων της περιοχής έως και 8 μήνες (πχ ΓΝ –ΚΥ Φιλιατών – 2013) προκειμένου να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες  οι δαπάνες αλλαγής λυχνίας.

2. Σύμφωνα με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, για τον πληθυσμό της Ηπείρου και της Λευκάδας (περίπου 360.000- απογραφή 2011), αναλογούν 7-8 αξονικοί τομογράφοι. Σήμερα λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής 6 σε ακτινοδιαγνωστικά τμήματα και 1 σε ακτινοθεραπευτικό και 4  στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 1, Πρέβεζα 1, Θεσπρωτία 1). Αντίστοιχα, αναλογούν 2-3 μαγνητικοί τομογράφοι, ενώ σήμερα λειτουργούν 2 στα δημόσια νοσοκομεία των Ιωαννίνων και 6 (!) στον ιδιωτικό τομέα (Ιωάννινα 2, Αρτα 2, Πρέβεζα1, Θεσπρωτία 1).  Σημειωτέον ότι τα πληθυσμιακά κριτήρια, τα οποία συστηματικά  παραβιάστηκαν, καταργήθηκαν και επισήμως επί υπουργίας Αδωνι Γεωργιάδη.

3. Η μη ύπαρξη και εφαρμογή διαγνωστικών πρωτοκόλλων και η έλλειψη κεντρικού ηλεκτρονικού φακέλου του ασθενούς,  μέτρα τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη εξαγγελθεί την τελευταία δεκαετία και ουδέποτε προχώρησαν, έχουν εκτοξεύσει τις αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες πανελλαδικά σε δυσθεώρητα ύψη (εως και 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με τις χώρες της Δ. Ευρώπης) με ότι αυτό συνεπάγεται. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η τιμολόγηση των εξετάσεων που ισχύει ευνοεί τη ροή των χρημάτων στον ιδιωτικό τομέα, εντός και εκτός των νοσοκομείων.

Χωρίς αμφιβολία, εκτός από το προσωπικό που λείπει δραματικά από τα νοσοκομεία, εκτός από τα μέτρα που απαιτούνται για να διαρραγεί οριστικά η πελατειακή σχέση των ασθενών με τα μεγάλα κυρίως νοσοκομεία του κέντρου, χρειάζεται και η ανανέωση του πεπαλαιωμένου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.  Μόνο που τα κονδύλια βρίσκονται σε άλλα κανάλια διαπλοκής, που λειτουργούν εδώ και χρόνια, και όχι στη βλάβη των 15 ημερών του αξονικού τομογράφου της Πρέβεζας.