Πνευμονιοκοκκική πνευμονία: “Καμπανάκι” πρόληψης από την ΕΠΕ στον Μαραθώνιο της Αθήνας
Κάθε χρόνο η ΕΠΕ επικεντρώνει το μήνυμά της σε έναν από τους πέντε άξονες πρόληψης. Φέτος σειρά έχει ο εμβολιασμός με κεντρικό μήνυμα «Πρόληψη της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Ο εμβολιασμός σώζει ζωές!», καθώς η διεξαγωγή του φετινού Μαραθωνίου της Αθήνας συμπίπτει χρονικά και με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Πνευμονίας (12 Νοεμβρίου).
Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία αποτελεί απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος με θνητότητα μεγαλύτερη του 15% σε ευαίσθητους πληθυσμούς (βρέφη, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, καπνιστές, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, όπως σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλκοολισμός κλπ).
Ανά την Υφήλιο, τα πνευμονολογικά νοσήματα συγκαταλέγονται ανάμεσα στις βασικότερες αιτίες θανάτου (Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): 3η αιτία θανάτου, Λοιμώξεις κατώτερου αναπνευστικού: 4η αιτία θανάτου, κακοήθειες αναπνευστικού: 5η αιτία). Ωστόσο, η πλειονότητα των νοσημάτων αυτών μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή του καπνίσματος και τον εμβολιασμό ή θα μπορούσε να ελεγχθεί περισσότερο σε πρώιμα στάδια, εφόσον διαγνωστεί ή εντοπιστεί με κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η σπιρομέτρηση.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η ΕΠΕ με τον ΣΕΓΑΣ και άλλους εκπροσώπους φορέων υγείας, ο κ. Βασιλακόπουλος από το νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” επισήμανε μεταξύ άλλων ότι “δεν υπάρχει τσιγαρόβηχας”. Δεν είναι κάτι απλό ο βήχας αυτός. Ένας καπνιστής που έχει τέτοιο βήχα πρέπει να εξεταστεί από πνευμονολόγο για ΧΑΠ ή για άσθμα και να μην αμελεί ή υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της κατάστασής του.
Από την πλευρά της η κα. Παρασκευή Κατσαούνου, πρόεδρος της ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Ιατρικής Εκπαίδευσης της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Συντονίστρια της Ομάδος Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, είπε ότι η πρόληψη που κάνουμε τώρα (για την πνευμονιοκοκκική πνευμονία) έχει αποτελέσματα σε 30 χρόνια, θέλοντας να δείξει πόσο σημαντική είναι η φροντίδα των πνευμόνων μας από νεαρή-εφηβική ακόμα ηλικία.
Οι 5 άξονες του Προγράμματος Πρόληψης της νόσου αυτής είναι:
-Αποφυγή καπνίσματος
-Άθληση
-Εμβολιασμός
-Υγιεινή διατροφή
-Έγκαιρη τέλεση διαγνωστικών εξετάσεων
Πρόσθεσε επίσης ότι η θνησιμότητα από την πνευμονιοκοκκική πνευμονία φτάνει το 5% στους ενήλικες και ξεπερνάει το 30% σε παιδιά και σε ηλικιωμένους. Ένα παράδειγμα της σημασίας που έχει η πρόληψη και ο εμβολιασμός είναι ο υπολογισμός ότι αν στις ΗΠΑ, κατά την έξαρση του ιού Η1Ν1 πριν από 5 χρόνια, είχε γίνει οργανωμένος εμβολιασμός κατά της συγκεκριμένης νόσου, θα είχαν προληφθεί 3.500 θάνατοι και 1,5 εκατομμύρια δολάρια.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕ, κ. Μιχάλης Τουμπής, τόνισε με τη σειρά του ότι παρά την ευρεία ενημέρωση που υπάρχει επάνω στα ζητήματα της πνευμονολογικής υγείας γενικότερα, περίπου το 40% των Ελλήνων και των Ελληνίδων καπνίζει ακόμα. Επισήμανε, δε, ότι το μήνυμα που πρέπει να περάσει σε όλους είναι ότι “δεν αρχίζουμε καν το κάπνισμα”. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι καπνιστές ζουν κατά μέσο 15 χρόνια λιγότερα. Και παρακίνησε κάθε καπνιστή άνω των 35 ετών που καπνίζει για 10 χρόνια να κάνει σπιρομέτρηση. Υποστήριξε ότι ως προς τη διατροφή μας, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε την Μεσογειακή Διατροφή και τα ελληνικά φαγητά και ότι εκείνοι που πρέπει να κάνουν εμβολιασμό για τον πνευμονιόκοκκο είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς κι τα άτομα με ΧΑΠ, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια και διαβήτη.
Τέλος, η κα. Μίνα Γκάγκα, Διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας στο Γ.Ν.Α “Σωτηρία” και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι στην Ευρώπη, 1 στα 8 άτομα πεθαίνουν διάφορες νόσους των πνευμόνων, οι οποίες μπορούν να προληφθούν, αλλά δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα για κάτι τέτοιο.
Ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ. Κώστας Παναγόπουλος, δήλωσε: “Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΣΕΓΑΣ, για τρίτη συνεχή χρονιά, προσπαθούμε να πείσουμε κάθε ελληνίδα και κάθε έλληνα, να υιοθετήσουν ένα διαφορετικό, καλύτερο τρόπο ζωής. Το «Μεγαλώνουμε με υγεία», που αυτή τη χρονιά δίνει έμφαση στη μάχη κατά της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, αποτελεί μήνυμα – διαβατήριο για καλύτερη υγεία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η άσκηση, ο εμβολιασμός, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις όχι μόνο για να «εκδοθεί» το διαβατήριο αυτό, αλλά και για να διατηρηθεί σε ισχύ για πολλά – πολλά χρόνια”.