ΠΟΑμΣΚΠ: Ενημέρωση για κίτρινη και λευκή κάρτα ζητούν οι ασθενείς
Ενημέρωση των ασθενών στα φαρμακεία για τις παρενέργειες των φαρμάκων και τα προβλήματα με τα ιατρικά υλικά, προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ).
Προς τον σκοπό αυτό ζητά να διατίθενται από τα φαρμακεία τα ειδικά έντυπα κίτρινη κάρτα και λευκή κάρτα. Στην κίτρινη κάρτα καταγράφονται οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Στη λευκή κάρτα καταγράφονται τα προβλήματα από τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
«Θα επιθυμούσαμε ως Ομοσπονδία όλα τα φαρμακεία να προμηθευτούν έντυπα κίτρινης και λευκής κάρτας. Και να ενημερώνουν τους ασθενείς τους πως και γιατί πρέπει να τη χρησιμοποιούν», δήλωσε η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ Βάσω Μαράκα. «Εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ενημερώνουμε τα μέλη μας».
Όπως εξηγεί η πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ, αυτή τη στιγμή στα φαρμακεία δεν υπάρχει ούτε η κίτρινη κάρτα, ούτε η λευκή. Επιπλέον, η πλειονότητα όσων τα επισκέπτονται δεν γνωρίζουν τη χρήση τους.
Ακόμα, όμως, και όσοι γνωρίζουν για την κίτρινη κάρτα, πιστεύουν πως μόνο ο γιατρός μπορεί να τη συμπληρώσει. Ωστόσο «και ο ασθενής έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να την συμπληρώσει, χωρίς να αναφέρει προσωπικά στοιχεία», τονίζει η κυρία Μαράκα. Και προσθέτει πως η ΠΟΑμΣΚΠ σύντομα θα αρχίσει επαφές με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας για το θέμα.
Τι είναι
Η κίτρινη κάρτα είναι μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων. Η λευκή κάρτα είναι μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με σοβαρά περιστατικά από τη χρήση ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Τις κάρτες αυτές διαθέτει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΟΑμΣΚΠ, ο Οργανισμός παρέχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και υποβολής τους με τρεις τρόπους:
- Ηλεκτρονικά
- Μέσω fax
- Παραδίδοντάς τες στον υπεύθυνο ιατρό.
Οι επαγγελματίες Υγείας και οι ασθενείς πρέπει να συμπληρώνουν την κίτρινη κάρτα όταν υποψιάζονται ότι ένα φάρμακο έχει προκαλέσει μία ανεπιθύμητη ενέργεια. Αυτό ισχύει ακόμα και για όσες αναγράφονται στο Φύλλο Οδηγιών Χρήσεων των φαρμάκων.
Το ίδιο ισχύει με τη λευκή κάρτα για τα ιατροτεχνολογικό προϊόντα.