Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχία για την διασπορά της COVID στα νοσοκομεία – Αυξάνεται η προσέλευση ασθενών

Hospital COVID patients

Τι αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Νοσηλεύονται 570 ασθενείς, οι 11 διασωληνωμένοι.

Την άμεση λήψη μέτρων για να προστατευθούν οι νοσηλευόμενοι ασθενείς από την COVID-19 ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, προειδοποιώντας ότι η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού κοστίζει ήδη ζωές.

Όπως καταγγέλλουν, ολοένα περισσότεροι ασθενείς με COVID απευθύνονται στα νοσοκομεία και αρκετοί εισάγονται για νοσηλεία. Με τη χαλάρωση των μέτρων, όμως, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος να διασπείρουν τον κορωνοϊό στα επείγοντα των νοσοκομείων ή και στους θαλάμους.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), μέρα με τη μέρα αυξάνονται οι ασθενείς που καταφθάνουν στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων, επειδή δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

«Ευτυχώς η μεγάλη πλειονότητα των ασθενών που εξετάζονται στα επείγοντα επιστρέφουν σπίτι τους με θεραπευτική αγωγή. Πολλοί εξ αυτών θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στη πρωτοβάθμια περίθαλψη ή σε ιδιώτες γιατρούς. Μάταια. Πρωτοβάθμια δεν υφίσταται και πολλοί μας μαρτυρούν ότι απευθύνθηκαν σε ιδιώτες γιατρούς και εκείνοι αρνήθηκαν να τους εξετάσουν για να λάβουν την αντιϊική θεραπεία. Τους παραπέμπουν τηλεφωνικά στα νοσοκομεία. Έτσι συνωστίζονται όλοι στα επείγοντα», τονίζει.

Την ίδια στιγμή, σταθερά υψηλές είναι οι νοσηλείες ασθενών με COVID. Ο αριθμός τους ανέρχεται σε 570 σε όλη τη χώρα – όσοι ήταν και πριν από μία εβδομάδα. Επειδή, όμως, η συμπτωματολογία των περισσότερων ασθενών είναι ήπια, τα εξιτήρια δίδονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι, συνεχώς εισάγονται νέοι ασθενείς αλλά είναι ισάριθμοι με εκείνους που επιστρέφουν σπίτι τους. Με αυτό τον τρόπο παραμένει σταθερός ο συνολικός αριθμός, παρά τις αυξανόμενες εισαγωγές.

Από τους νοσηλευόμενους ασθενείς, οι 11 βρίσκονται διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπεία, λέει ο κ. Γιαννάκος.

Χαλάρωση των μέτρων

Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, είναι η ενδονοσοκομειακή διασπορά του κορωνοϊού, εξαιτίας της χαλάρωσης των μέτρων στα επείγοντα. Ο κ. Γιαννάκος τονίζει πως οι βαριά ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλους λόγους και έχουν ανοσοκαταστολή, κινδυνεύουν εάν κολλήσουν COVID-19.

«Κρούουμε το κώδωνα του κινδύνου. Να ληφθούν μέτρα στα νοσοκομεία για να αποφεύγεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά. Ο αυξητικός αριθμός θανάτων οφείλεται εν πολλοίς σε αυτή την αιτία», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Συνιστά επίσης σε όσους έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες σπίτι τους, να φορούν μάσκα για να τα προστατεύσουν.

Φωτογραφία: iStock