ΠΟΕΔΗΝ: Ανησυχία για την ετοιμότητα του ΕΣΥ, με αφορμή τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο και την Mpox

  • Iatropedia newsroom
Θριάσιο
Στις ελλείψεις προσωπικού του ΕΣΥ εστιάζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα και θανάτους από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά και τον συναγερμό για την ευλογιά των πιθήκων (mpox).

«Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός», επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, αναφερόμενη στους νέους κινδύνους που αναδύονται για τη δημόσια υγεία στη χώρα μας. Οι 12 θάνατοι και τα 48 κρούσματα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα από την αρχή του έτους, αλλά και η παγκόσμια ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση νέου στελέχους της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων mpox αποδεικνύει σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, πως θα πρέπει το εθνικό σύστημα Υγείας να ισχυροποιηθεί για να αντέξει επερχόμενες απειλές.

«Κάθε ημέρα με νέους κινδύνους για τη δημόσια υγεία αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η covid-19 ήρθε και έμεινε και συνεχώς εμφανίζονται νέες απειλές για τη δημόσια υγεία. Αυτό καθιστά απαραίτητη την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΣΥ που σήμερα είναι σε λειτουργικό αδιέξοδο εξ αιτίας των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όπως λέει ο ίδιος, δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες από κάποια νέα υγειονομική πρόκληση, που είναι πλέον εξαιρετικά πιθανή.

«Έχουμε λιγοστές προσλήψεις που δεν καλύπτουν το κύμα μαζικών αποχωρήσεων εξ αιτίας των δυσμενών συνθηκών εργασίας, των χαμηλών αμοιβών, την έλλειψη κινήτρων, την μη ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), την εργασιακή ανασφάλεια που προκαλεί η μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ούτε πανικός λοιπόν με την ευλογιά των πιθήκων, τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, αλλά ούτε και εφησυχασμός. Να φτιάξουμε το ΕΣΥ», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: Προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία τόσο για τα νέα κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ηλεία, όσο και για την παγκόσμια έξαρση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) χρειάζεται προσοχή στα μέτρα δημόσιας υγείας και τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Κάποιοι φοβούνται ότι η ευλογιά των πιθήκων θα εξελιχθεί όπως η COVID-19. Ασφαλώς χρειάζεται προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τήρηση των μέτρων προστασίας, όχι όμως να συγκρίνουμε ανόμoια πράγματα. Για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια που μπορούν να κάνουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου ακόμη και τις πρώτες ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Κάτι που δεν συνέβαινε με την covid-19. Η μετάδοση είναι πιο δύσκολη από την covid-19. Εξ άλλου είναι γνωστός ιός που έχει μελετηθεί από τον ΠΟΥ, την επιστημονική κοινότητα εν αντιθέσει με την covid-19 όταν πρωτοεμφανίσθηκε», επισημαίνει ο Μ. Γιαννάκος.

Όσο για την έξαρση των περιστατικών του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου με την -πολύ συχνά- κεραυνοβόλο εξέλιξη; Υπάρχει «δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμός», σχολιάζει ο ίδιος:

«Τα κρούσματα στην ΗΛΕΙΑ προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία και προβληματισμό. Γνωρίζουμε όμως από το χειμώνα για τη σοβαρότητα αυτής της νόσου, καθώς χάσαμε παιδιά μέσα σε λίγες ώρες από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, παρότι εισήχθησαν σε ΜΕΘ. Επισημάναμε πολλές φορές ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Τήρηση των μέτρων πρόληψης. Επίσκεψη γρήγορα σε γιατρό, όχι τηλεφωνικές ιατρικές διαγνώσεις, άμεση διενέργεια Strep Test στους ασθενείς που είναι πανεύκολο. Η γρήγορη αντιμετώπιση σώζει ζωές», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.