ΠΟΕΔΗΝ για Νοσοκομείο Σαντορίνης: «Δημόσιο με χρεώσεις…ιδιωτικού – Υπερκοστολογούν εξετάσεις σε τουρίστες»
‘Εχουν περάσει τρία χρόνια από τον Ιούλιο του 2019, όταν -μετά φανών και λαμπάδων- η κυβέρνηση εγκαινίαζε το νοσοκομείο Σαντορίνης, ως «νοσοκομείο πρότυπο και στολίδι του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Ο καιρός πέρασε και αποδείχθηκε ότι η Δημόσια Περίθαλψη υψηλών προδιαγραφών ήταν… δύσκολη. Κι έτσι η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας – ΑΕΜΥ Α.Ε. που διορίσθηκε από κυβέρνηση για να διαχειριστεί την λειτουργία και τα οικονομικά του νοσοκομείου, συνάντησε δυσκολίες στην στελέχωση κι αναγκάστηκε να … συμβιβαστεί.
Η ΑΕΜΥ ΑΕ δεν μπορούσε να προσελκύσει γιατρούς, λόγω έλλειψης κινήτρων και στέγης, κι έτσι οι γιατροί που προσλαμβάνονταν σύντομα παραιτούνταν. Οι αποσπάσεις γιατρών του ΕΣΥ, ήταν βραχείας διάρκειας. Με αποτέλεσμα σήμερα το νοσοκομείο να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και όχι μόνο…
ΠΟΕΔΗΝ: Παράνομη υπερκοστολόγηση υπηρεσιών σε τουρίστες
Σαράντα ευρώ αναγκάστηκε να πληρώσει στο νοσοκομείο Σαντορίνης, σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, καναδός τουρίστας, για να υποβληθεί σε εξέταση προσδιορισμού της ουρίας στο αίμα, μια αιματολογική εξέταση που στο δημόσιο κοστολογείται μόλις 3 ευρώ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία:
«Οι παράνομες χρεώσεις σε ασθενείς στο Νοσοκομείο Σαντορίνης συνεχίζονται. Ουρία αίματος που κοστίζει 3 ευρώ την χρεώνουν 40 ευρώ! Μαύρη αγορά σε καναδό τουρίστα. Οι αντίστοιχες εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα στοιχίζουν 300 ευρώ και στα δημόσια Νοσοκομεία 72,82 ευρώ. Πολλοί είναι οι τουρίστες που διαμαρτύρονται για υπέρογκες χρεώσεις! Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι. Δείτε τις χρεώσεις σε υπηρεσίες που είναι 10 και 20 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο! Σας κοινοποιούμε κατάσταση με τις τιμές».
Δείτε τον κατάλογο με τις χρεώσεις του καναδού τουρίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ:
ΠΟΕΔΗΝ: «Ακάλυπτοι υγειονομικά κάτοικοι και τουρίστες στην Σαντορίνη»
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και το νησί κατακλύζεται από τουρισμό. Παρ’ όλα αυτά, λέει η ΠΟΕΔΗΝ, το νοσοκομείο δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, ώστε να προσφέρει υγειονομική κάλυψη και ασφάλεια, τόσο στους κατοίκους, όσο και τους τουρίστες:
«Το Νοσοκομείο δουλεύει χειρότερα από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε. Ούτε τοκετοί, ούτε αιμοκαθάρσεις σε νεφροπαθείς, ούτε χειρουργεία γίνονται στο Νοσοκομείο. Πώς να βγουν οι εφημερίες; Λείπουν βασικές ειδικότητες όπως νεφρολόγος, οφθαλμίατρος κλπ.»
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΠΟΕΔΗΝ, στο νοσοκομείο υπηρετούν 24 γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Σημαντικός λόγος για την υποστελέχωση είναι τα απλησίαστα τα ενοίκια για γιατρούς και νοσηλευτές και για το λόγο αυτό κάποιοι από τους εργαζόμενους διαμένουν στο Κέντρο Υγείας. Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η Διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας – ΑΕΜΥ Α.Ε. που διορίσθηκε από κυβέρνηση, «που υποτίθεται είναι κατά της εισόδου του ιδιωτικού τομέα στα Νοσοκομεία«, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ, προκήρυξε και προσλαμβάνει εξωτερικούς συνεργάτες ιατρούς με μπλοκάκι οι οποίοι παράλληλα ασκούν το επάγγελμα τους στα ιδιωτικά τους ιατρεία.
«Με τον τρόπο αυτό θα καλύπτεται το Νοσοκομείο για κάποιες ώρες. Προσέλαβαν για λίγες ώρες την ημέρα ιδιώτη νεφρολόγο, καρδιολόγο, αναισθησιολόγο, ορθοπεδικό, παιδίατρο και χειρουργό. Και δεν είναι το μόνο νοσοκομείο στα νησιά που προσλαμβάνει ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι για κάποιες ώρες και παράλληλα έχουν και τα ιδιωτικά τους ιατρεία (πχ ο μοναδικός καρδιολόγος στην Κω). Κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της η κυβέρνηση όταν μιλάει για Δημόσιο Σύστημα Υγείας», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.