ΠΟΕΔΗΝ: Κινητοποιήσεις και στάση εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση

  • Ελισάβετ Σταύρου
Ψυχική Υγεία
Η ΠΟΕΔΗΝ ανήγγειλε κινητοποιήσεις τις ημέρες κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία στη Βουλή. 

Με αφορμή την ανάρτηση από το Υπουργείο Υγείας για διαβούλευση του νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία – Απεξάρτηση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει τις αντιρρήσεις της και προανήγγειλε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία θα καταργηθούν ως αυτόνομες ή αυτοτελείς μονάδες και θα περάσουν στον ενιαίο οργανισμό και διοίκηση της ΥΠΕ. Τα πρώην Περιφερειακά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (Κέρκυρα, Χανιά, Τρίπολη, Κατερίνη) που τώρα λειτουργούν ως ψυχιατρικοί τομείς με το πλούσιο δίκτυο εξωνοσοκομειακών δομών που ανέπτυξαν επίσης μεταφέρονται οργανικά, διοικητικά στις υγειονομικές περιφέρειες.

«Πως θα Διοικούνται οι Μονάδες στην καθημερινότητα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά; Απορούμε πως το σκέφθηκαν όλο αυτό και το εμφανίζουν ως εμβληματική μεταρρύθμιση.
Τα κενά σε προσωπικό που είναι συχνά και προκύπτουν στους Ψυχιατρικούς τομείς των Γενικών Νοσοκομείων τώρα καλύπτονται από άλλα Νοσηλευτικά τμήματα του ίδιου Νοσοκομείου. Όταν αποσυνδεθούν από το Νοσοκομείο διοικητικά και οργανικά από πού θα καλύπτονται;», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ στην ανακοίνωσή της.

Σχέδιο Νόμου για την Απεξάρτηση

Στο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνονται διατάξεις για την σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ) που θα συνενώσει διοικητικά και οργανωτικά όλους τους εγκεκριμένους οργανισμούς και φορείς που λειτουργούν σήμερα για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ναρκωτικά, αλκοόλ και άλλου είδους εξαρτήσεις).

«Συστήνεται Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου που θα συμπεριλάβει όλους τους λειτουργούντες φορείς και οργανισμούς. Το Νομικό Πρόσωπο θα έχει ένα Διοικητικό Συμβούλιο ένα Επιστημονικό Συμβούλιο, έξι διευθύνσεις χωρίς περιφερειακή διοικητική συγκρότηση. Υδροκέφαλο Νομικό Πρόσωπο που θα αναλάβει τον λειτουργικό, διοικητικό και οργανωτικό συντονισμό σε όλη τη χώρα. Πως είναι δυνατόν να μπορεί να συντονίζει λειτουργικά και να επιλύει διοικητικά και άλλα προβλήματα; Ένα διοικητικό σχήμα που θα βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τους φορείς και οργανισμούς», υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

«Ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις, εντείνεται η εργασιακή ανασφάλεια. Εάν επιμείνει στο εν λόγω νομοσχέδιο το Υπουργείο Υγείας το μέλλον προβλέπεται ζοφερό για τους εργαζόμενους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Ζητάμε την ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ που θα δημιουργήσει τεράστια οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα στους φορείς, τους εργαζόμενους, τους χρήστες των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και απεξάρτησης. Προς όφελος τελικά των ιδιωτών και των ΜΚΟ που λαμβάνουν πακτωλό χρημάτων από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και προσφέρουν αναντίστοιχα θεραπευτικά αποτελέσματα».

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση – Τι προβλέπει

Η ΠΟΕΔΗΝ ανήγγειλε κινητοποιήσεις τις ημέρες κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή. 

• Ημέρα κατάθεσης του Νομοσχεδίου στην Βουλή

Πανελλαδική Στάση Εργασίας 9.00-15.00 για τα Σωματεία Μέλη που έχουν ανεπτυγμένες Μονάδες Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης.

Συγκέντρωση 10.00 πμ στο Υπουργείο Υγείας.

– Στην περιφέρεια δράσεις κατά τόπους στα Νοσοκομεία ή τις υγειονομικές περιφέρειες.

• ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ του νομοσχεδίου στην Βουλή

– Πανελλαδική κινητοποίηση για τα Σωματεία Μέλη που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης.
Αττική 9.00 – 15.00
Περιφέρεια 24ωρη απεργία
 Πανελλαδική συγκέντρωση 12 το μεσημέρι στην Βουλή.

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI