Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) επισημαίνει ότι οι «πενιχροί» μισθοί των υγειονομικών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλότεροι του κατώτατου μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.
«Το απόλυτο αντικίνητρο προσέλκυσης και παραμονής εργαζόμενων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της προκήρυξης 7Κ με 5 χρόνια καθυστέρηση και τι παρατηρούμε; Πολλοί επιτυχόντες αρνούνται τις θέσεις μακριά από το τόπο της οικογενειακής κατοικίας όταν ενημερώνονται για τους μισθούς», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Μιχάλης Γιαννάκος.
«Πάρα πολύ υποψήφιοι, που σήμερα εργάζονται ως επικουρικοί σε νοσοκομεία που βρίσκονται κοντά στο σπίτι των γονέων, δεν αποδέχονται τις μόνιμες θέσεις μακριά από το σπίτι τους, γιατί ο μισθός δεν φθάνει ούτε για το νοίκι του σπιτιού. Εργαζόμενοι, μόνιμοι ή συμβασιούχοι, που τους έχουν απηυδήσει από τα ακριβά νοίκια, συμμετείχαν στο διαγωνισμό για να πιάσουν δουλειά σε νοσοκομεία κοντά στα σπίτια των γονιών τους για να τα βγάζουν πέρα», προσθέτει.
«Έχουμε την τέλεια ανακύκλωση του ιδίου προσωπικού σε κάθε νέα προκηρύξη που καθυστερεί η ολοκλήρωση πέντε χρόνια λόγω χρονοβόρων διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Έχουμε συνεχή μείωση του προσωπικού του ΕΣΥ λόγω μαζικών αποχωρήσεων. Μία εκ των σημαντικών αιτιών είναι οι πενιχροί μισθοί», τονίζει.
Το παράδειγμα του νοσοκομείου Ρόδου
Ο κ.Γιαννάκος φέρνει ως παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρόδου, ένα νοσοκομείο με σοβαρότατες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες. «Η προκήρυξη 7Κ προβλέπει 22 μόνιμες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Έφυγαν 13 υπάλληλοι που προσελήφθησαν σε άλλα νοσοκομεία με την ίδια προκήρυξη. Φεύγουν φυσικά από το νοσοκομείο Ρόδου λόγω ακριβής ζωής. Επίσης, 11 υπάλληλοι που προσελήφθησαν εργάζονται ήδη ως συμβασιούχοι».
Στο νοσοκομείο Ρόδου με τη Προκήρυξη 7Κ παραιτούνται και φεύγουν 13 υπάλληλοι, έρχονται 11 νέοι υπάλληλοι. Δηλαδή, μειώνεται το νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου κατά 2 υπαλλήλους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, οι μισθοί των υγειονομικών είναι σήμερα χαμηλότεροι από ότι πριν 13 χρόνια. «Με τα είδη διαβίωσης, υπηρεσίες, αγαθά, ενοικίαση κατοικίας κ.λ.π. να αγοράζονται σε πολλαπλάσιες τιμές. Το 2011 ο μισθός μας ήταν υψηλότερος από ότι σήμερα και λαμβάναμε 14 μισθούς κατά έτος και όχι 12 όπως σήμερα».
«Θυμίζουμε ότι τη πρώτη περίοδο των μηνομονίων περικόπηκαν δώρα εορτών και επίδομα άδειας και έκτοτε ουδέποτε επανήλθαν. Εάν δεν ασχοληθούν σοβαρά με τα μισθολογικά του υγειονομικού προσωπικού, σύντομα ο τελευταίος από τους εργαζόμενους του ΕΣΥ θα κλείσει τη πόρτα. Δείτε μισθούς εξευτελιστικούς στους πίνακες που ακολουθούν. Περιφρόνηση στους ήρωες του υγειονομικού πολέμου. Τα παλαμάκια που λάβαμε απλόχερα τη περίοδο της πανδημίας δεν τρώγονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Συγκριτικά οι μισθοί το 2011 και το 2024
- Νοσηλευτής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης:
2011 Μισθός: 803,92
2024 Μισθός: 816,82
- Νοσηλευτής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:
2011 Μισθός: 757,74
2024 Μισθός: 716,61
- Τραυματιοφορέας:
2011 Μισθός: 677,40
2024 Μισθός: 664,79
- Γιατρός Επιμελητής Β’:
2011 Μισθός: 1264,14
2024 Μισθός: 1216,71
«Δόθηκαν κίνητρα στους γιατρούς. Θα κριθούν στις επόμενες προκηρύξεις. Στο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τίποτα. Απόλυτη περιφρόνηση. Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπεια μας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Γιαννάκος
Φωτογραφία iStock