ΠΟΕΔΗΝ: Ώρα μηδέν για το Κέντρο Υγείας Αριδαίας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κοντά στα λουτρά Πόζαρ βρίσκεται ένα Κέντρο Υγείας που επισκέπτονται ετησίως χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής αλλά και τουρίστες. Αλλά οι γιατροί του μετακινούνται συνεχώς στο Νοσοκομείο Έδεσσας που έχει ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες. Το αποτέλεσμα είναι το Κέντρο Υγείας να υπολειτουργεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους τουρίστες που συρρέουν στην περιοχή.

 

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

ΕΜΒΑΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Με βάση τα λεγόμενα της Κυβέρνησης η Πρωτοβάθμια περίθαλψη υποτίθεται ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε πρόσφατα και εγκαινίασε για πέμπτη φορά το Κέντρο Υγείας Εύοσμου.

Θα έπρεπε οι επιτελείς του να τον πάνε λίγο μακρύτερα από τον Εύοσμο στο Νομό Πέλλας.

Στην Αριδαία υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από το Νοσοκομείο της Έδεσσας και εξυπηρετεί 30-40 χιλιάδες πληθυσμό. Εξυπηρετεί απομακρυσμένα χωριά με δύσκολη πρόσβαση που βρίσκονται 1 ώρα απόσταση από το Κέντρο Υγείας και χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τα λουτρά ΠΟΖΑΡ.

Γινόμαστε διεθνώς ρεζίλι και κινδυνεύουν οι ζωές των ασθενών. Το Κέντρο Υγείας είναι υπό κατάρρευση. Παρότι σε αριθμό εξυπηρέτησης ασθενών είναι στα τρία πρώτα Κέντρα Υγείας στην Κεντρική Μακεδονία, αποψιλώνεται από Ιατρούς με συνεχείς μετακινήσεις.

Οι γιατροί του μετακινούνται σε άλλα Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία και κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Έδεσσας λόγω έλλειψης γιατρών του εν λόγω Νοσοκομείου.

 Η εφημερία του Κέντρου Υγείας, καλύπτεται από δύο γιατρούς μόνο.

Μεγάλη έλλειψη υλικών λόγω περικοπών. Εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού υλικού, δεν πραγματοποιούνται αλλαγές, περιποίηση τραυμάτων, τοποθέτηση γύψου, συρραφή και άλλες Ιατρικές και Νοσηλευτικές πράξεις.

Σε τακτά χρονικά διαστήματα οι ελλείψεις καλύπτονται από δωρεές.

Θέρμανση και ψύξη ανύπαρκτη. Παραμονές Πρωτοχρονιάς χάλασε ο καυστήρας και με την συνδρομή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, επισκευάστηκε. Χαλασμένα με διαρροές τα θερμαντικά σώματα, χαλασμένα κλιματιστικά. Κτιριακή υποδομή, υδραυλικά διαλυμένα. Ανεπαρκείς φωτισμός. Διάλυση.

Δεν λειτουργεί το Μικροβιολογικό εργαστήριο λόγω έλλειψης μηχανημάτων και αντιδραστήρων. Πηγαίνουν οι ασθενείς στους Ιδιώτες. Ο χώρος που στεγάζεται το Ακτινολογικό εργαστήριο είναι εγκαταλειμμένος. Αχούρι (αναθυμιάσεις – κρύο). Τηλεφωνικό Κέντρο κατεστραμμένο. Αδυναμία επικοινωνίας των εκτάκτων περιστατικών.

Αδυναμία συνταγογράφησης λόγω απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πενιχρή καθαριότητα.

Το Σωματείο Εργαζομένων με υπόμνημά του συνεχώς κρούει τον κώδωνα  του κινδύνου.

Φωνή βοώντος στην εμβαλωματική  και όχι εμβληματική όπως λέει η Κυβέρνηση μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Προτείνουμε να επιλυθούν τα προβλήματα το Κέντρου Υγείας Αριδαίας και τότε ας το ξαναεγκαινιάσει ο κος Τσίπρας.

Σας κοινοποιούμε σχετική ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ                        ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΟΥ

1.       ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ : Από καιρό έχει σταδιακά επέλθει η απαξίωση του Κ.Υγείας , με τη μεταφορά εργαζομένων σε άλλα Κ.Υγείας  ή Νοσοκομεία , μεταφορές που είναι παράνομες λόγω της διάρκειας απομάκρυνσης τους από την μόνιμη θέση τους αλλά και της δήθεν μεγαλύτερης ανάγκης σε άλλα Κ.υγείας. Υπενθυμίζεται   ότι οι μετακινήσεις είναι 6 μήνες και το Κ,υγείας ΑΡΙΔΑΙΑΣ είναι μεταξύ των 3 πρώτων Κ.υγείας  Κ,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ σε στατιστικά και κίνηση ασθενών. Οι Παιδίατροι του Κ.υγείας δεν εφημερεύουν στο Κ,υγείας αλλά στο ΓΝ ΕΔΕΣΣΑΣ και πάρα πολλά πρωινά απουσιάζουν. Η εφημερία καλύπτεται μόνο από 2 ιατρούς , πράγμα που την καθιστά επισφαλή , όχι μόνο για τους ασθενε αλλά και για το ίδιο το προσωπικό.

2.        ΥΛΙΚΑ ΕΓΑΣΙΩΝ    Παρά τις παραγγελίες , η Διοίκηση συνεχίζει να περικόπτει αναίτια  , με αποτέλεσμα να μη πραγματοποιούνται καθημερινές εργασίες          (αλλαγές -περιποίηση τραυμάτων, τοποθέτηση γύψου , συρραφή κ.α )Το μεγαλύτερο διάστημα  οι ανάγκες καλύπτονται από ευγενικές χορηγίες  φαρμακοποιών και ιδιωτών

3.       ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ:  ΘΕΡΜΑΝΣΗ – ΨΥΞΗ ,ελάχιστη ως ανύπαρκτη, σάπια θερμαντικά σώματα με διαρροή, κατεστραμένα  κλιματιστικά και κουφώματα που μπάζουν, χωρίς ασφάλεια. Τοιχοποιία μαύρη , άβαφη με πολύ υγρασία ,υδραυλικά με σπασμένους σωλήνες , κολλημένες βρύσες, καζανάκια με διρροή. Ανεπαρκής φωτισμός σε χώρους νοσηλείας, αλλά και στους υπόλοιπους χώρους.

4.       ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ : Κορύφωση της απαξίωσης , η αδυναμία του εργαστηρίου να προσφέρει υπηρεσίες στους ασθενείς, αφού τόσο τα μηχανήματα όσο και τα αντιδραστήρια είναι ανύπαρκτα εδώ κι ένα χρόνο . Αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς  να είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν σε ιδιώτες .

5.       ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Διαβίωση κι εργασία σ ένα χώρο με αναθυμιάσεις  λόγω των υγρών που χρησιμοποιούνται και πολύ κρύο

6.       ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ : 2 έτη καταστραμμένο, παρά τις παρενοχλήσεις  μας για επιδιόρθωση του. Αποτέλεσμα η επικοινωνία για έκτακτο περιστατικό να είναι ανύπαρκτη

7.       ΜΕΣΑ  ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ: Απαρχαιωμένοι ηλεκτρ. υπολογιστές , με παλιό λογισμικό, αργοί. Παλιοί και οι εκτυπωτές με πολλά προβλήματα και χωρίς ανταλλακτικά.βίωμα των ασθενών η μετακίνηση τους από ιατρείο σε ιατρείο για να παραλάβουν μια συνταγή.

8.       ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ : Πενιχρά ως ανύπαρκτα μέσα για καθαριότητα, σένα τομέα ζωτικής σημασίας παροχής υγείας.

 

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΤΑΙ:

-ΤΟ Κ. Υ. ΑΡΔΑΙΑΣ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ ΩΣ ΚΑΙ 40 ΚΜ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΜΠΟΖΑΡ.

-ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ,ΑΛΛΑ ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ Ή ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΦΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Κ.ΥΓΕΙΑΣ  ΑΡΙΔΑΙΑΣ