Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: «Πληγή» και διαχρονική αποτυχία ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού

Male Doctor take pills, tablets and writing prescription selective focus

Η πολύπαθη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη χώρα μας δεν αναμένεται να βελτιωθεί με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τη διαχρονική αποτυχία, όπως λέει, του θεσμού του προσωπικού γιατρού, που τον χαρακτηρίζει τον ως «πληγή» του συστήματος υγείας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του, τα επείγοντα των νοσοκομείων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις και την περιφέρεια, επιβαρύνονται από περιστατικά που θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Κι αυτό, λόγω της μη ύπαρξης προσωπικού γιατρού.

Όπως αναφέρει: «Από τους 1.000 ασθενείς που επισκέπτονται τα επείγοντα, εισάγονται λιγότερο από 200. Οι υπόλοιποι θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και να μην φτάσουν στο νοσοκομείο.»

Παρά την πρόσφατη κτιριακή αναβάθμιση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι αυτό δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των πολύωρων αναμονών. Επισημαίνει ότι η λύση στο πρόβλημα έγκειται στην ενίσχυση της πρωτοβάθμιας με πρόσληψη προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Το πρόβλημα θα λυθεί με την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των προσλήψεων στα νοσοκομεία για να ενισχυθούν τα επείγοντα.»

Η κυβέρνηση περιφρονεί τους νοσηλευτές

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πώς δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς ακόμη και σήμερα οι 3.500 εγγεγραμμένοι γιατροί, υπερφορτωμένοι με 2.000 ασθενείς,  δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα που προβλέπει ο νόμος.

Επιπλέον, τονίζει ότι: «Πριν χρόνια, οι πολίτες πήγαιναν να εξεταστούν δωρεάν σε ιδιώτες γιατρούς με το ασφαλιστικό βιβλιάριο. Τώρα πληρώνουν 50 ευρώ για την εξέταση και 10-20 ευρώ για συνταγογράφηση.»

Αναφορικά με τα κίνητρα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υποστηρίζει πως ο πρωθυπουργός περιφρονεί τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό, καθώς δεν έχει προχωρήσει σε καμία αύξηση στους μισθούς τους.

«Πώς θα συγκρατήσεις ή θα προσελκύσεις νοσηλευτές με 800 ευρώ τον μήνα ή τραυματίες με 650 ευρώ; Αυτοί οι εργαζόμενοι λαμβάνουν σήμερα λιγότερα χρήματα από το 2011.»

Ειδική μνεία κάνει και στην αποτυχία της διαχρονικής ένταξης των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ), παρά τις υποσχέσεις. Αναφέρει, μάλιστα, ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ακόμη περισσότερο την επικινδυνότητα του επαγγέλματός τους, με απώλειες και σοβαρές ασθένειες μεταξύ των υγειονομικών.

«Μετά την πανδημία, με 30 νεκρούς υγειονομικούς και 50 που πέρασαν το κατώφλι των ΜΕΘ, είναι σαφές ότι η επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας πρέπει να αναγνωριστεί.»

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταλήγει με έκκληση για διακομματική συνεννόηση ώστε να ενταχθούν όλοι οι υγειονομικοί ΒΑΕ, τονίζοντας ότι η λύση πρέπει να είναι διαχρονική και δίκαιη για όλους τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας.