Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Πόσοι κατέληξαν στην πανδημία ανά Υγειονομική Περιφέρεια και Νοσοκομείο

Τον μακρύ "μαύρο" κατάλογο της πανδημίας με τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 2 χρόνια στη χώρα, έδωσε στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί, έως τις 16/1/22 σε όλη τη χώρα χάθηκαν 21.325 ασθενείς στα Δημόσια Νοσοκομεία. Το αρνητικό ρεκόρ κατέχει το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με 1.023 ανθρώπους να καταλήγουν στην Εντατική και τους κοινούς θαλάμους νοσηλείας Covid.

Γενικότερα σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας κατάληξαν 8.602 ασθενείς με κορονοϊό (ποσοστό 40%).

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Αυξήθηκαν κατά 24% οι θάνατοι – Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 θανόντες – Τι ζητούν οι επιστήμονες από τους πολίτες

Αναλυτικά όλα τα στοιχεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 4.638

ΣΩΤΗΡΙΑ: 898 θάνατοι
ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 683
ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 382
ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ: 165
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 456
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 342
ΕΡΥΘΡΟΣ: 340
ΚΑΤ: 388

2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς & Αιγαίου

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 2.137

ΑΤΤΙΚΟ: 575 θάνατοι
ΘΡΙΑΣΙΟ: 371
ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 194
ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ: 36
ΤΖΑΝΕΙΟ: 274
ΝΙΚΑΙΑ: 396

3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 4.168

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: 909 θάνατοι
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: 799
ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: 154
ΝΟΣ. ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ: 212
ΝΟΣ. ΚΟΖΑΝΗΣ: 145
ΝΟΣ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: 55

4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 4.434

ΑΧΕΠΑ: 1023 θάνατοι
ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 741
ΝΟΣ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: 468
ΝΟΣ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: 65

5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 2.655

ΠΑΝ/ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: 522 θάνατοι
ΓΕΝ. ΛΑΡΙΣΑΣ: 348
ΝΟΣ. ΛΑΜΙΑΣ: 262

6η  Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου Ιονίων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 2.144

ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ: 431 θάνατοι
ΠΑΝ. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: 206
ΚΟΡΙΝΘΟΣ: 226
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: 27

7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης

Σύνολο θανάτων από κορονοϊό: 508

ΠΑΝ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 143 θάνατοι
ΧΑΝΙΑ: 132
ΡΕΘΥΜΝΟ: 31

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ένα ποσοστό ασθενών, σχεδόν το 75%, χάθηκε εκτός ΜΕΘ, ενώ όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι «υπάρχουν νοσοκομεία όπως το νοσοκομείο Νίκαιας, όπου χάθηκαν πολλοί ασθενείς χωρίς να διαθέτουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ Covid».

Γιατί αυξάνονται οι θάνατοι στην Ελλάδα

Στο 92,4% των θανόντων ανεμβολίαστοι

Ερμηνεύοντας την υψηλή θνητότητα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πανδημία, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσίασε δεδομένα των τελευταίων 15 ημερών από τον ΕΟΔΥ, τα οποία αναφέρουν πως το 80% των θανάτων συνανθρώπων μας ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, αφορούσαν σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

Μάλιστα, όπως είπε, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης παρουσίασε επιπλέον στοιχεία που αποδεικνύουν πως το 92,4% των θανάτων ήταν κατά πλειοψηφία άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί καθόλου ή δεν είχαν κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση.

Μαγιορκίνης: “Χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού στους άνω των 60”

Το φαινόμενο της αυξημένης θνητότητας είναι πολυπαραγοντικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας είναι και το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων πολιτών, στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 ετών,  όπως τόνισε ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Απαντώντας σε ερώτηση, σχετικά με άλλα κράτη στην ΕΕ στα οποία υπάρχουν επίσης χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά αλλά όχι αυξημένα ποσοστά θανάτων, ο Καθηγητής είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας η ηλικιακή ομάδα των ανθρώπων που είναι ανεμβολίαστοι στην Ελλάδα:

“Η εμβολιαστική κάλυψη είναι ο ισχυρότερος λόγος για τους θανάτους, εάν δεν είναι το 90%. Ο πιο ισχυρός προβλεπτικός δείκτης των θανάτων σε όλες τις χώρες αυτή τη στιγμή είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων στους άνω των 60 ετών. Και είναι και πλήρως προβλέψιμο, δηλαδή μπορείς να δεις ότι όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το ποσοστό, τόσο περισσότεροι είναι και οι θάνατοι”, σημείωσε.

Γκάγκα: “Ανεμβολίαστοι, με υποκείμενα νοσήματα οι ασθενείς που καταλήγουν στις ΜΕΘ”

Στην τοποθέτησή της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα σημείωσε πως οι θάνατοι στη Μονάδα (ΜΕΘ) είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, ή συχνά θάνατοι ανθρώπων μεγάλης ηλικίας, ή με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα:

“Κάποιοι συνάνθρωποί μας είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν νοσήματα, είναι φυσικό να υπάρξουν θάνατοι. Άρα, δεν νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίζει αυτό. Γενικά, οι θάνατοι στη Μονάδα και οι θάνατοι που βλέπουμε, το επαναλαμβάνω, είναι θάνατοι ανεμβολίαστων, θάνατοι ανθρώπων πολύ συχνά μεγάλης ηλικίας. Είπαμε ότι πολύ ευάλωτοι είναι επίσης οι παχύσαρκοι. Η παχυσαρκία είναι μια σημαντική αιτία θανάτου”, υπογράμμισε με έμφαση η κα. Γκάγκα.

Παπαευαγγέλου: “Προσέρχονται αργά οι ασθενείς στο νοσοκομείο”

Άλλος ακόμη σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας στην αυξημένη θνητότητα είναι και η καθυστερημένη προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, συχνά παρακινούνται να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια από άτομα του περιβάλλοντός τους, αρνητές του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να φτάνουν στο νοσοκομείο όταν η κατάστασή τους είναι πλέον μη αναστρέψιμη.

“Μας απασχολεί πολύ αυτό που βλέπουμε ότι πολλοί συνάνθρωποί μας προσέρχονται πολύ αργά στο νοσοκομείο, διασωληνώνονται στα εξωτερικά ιατρεία. Συνέχεια το ακούμε αυτό”, ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε:

“Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να περάσει το μήνυμα ότι ο κορονοϊός και η μετάλλαξη «Όμικρον» δεν είναι απλό κρυολόγημα. Θα πρέπει όταν ξέρουμε ότι νοσούμε να είμαστε σε επαφή πάντα με έναν γιατρό. Δεν θέλουμε ο κόσμος να παίρνει φάρμακα στο σπίτι. Γιατί αυτό τον κάνει λίγο να καθησυχάζει ότι έχει τον έλεγχο. Θα πρέπει να είναι σε επαφή με γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες και να μην παραβλέπει να πάει στο νοσοκομείο νωρίς”, κατέληξε η ίδια.