ΠΟΕΔΗΝ – Προϋπολογισμός 2025: «Απόλυτη περιφρόνηση για το νοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ»
«Η απόλυτη περιφρόνηση του υγειονομικού προσωπικού αποτυπώνεται στους μισθούς και στις συνθήκες εργασίας,» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες για τον προϋπολογισμό της Υγείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.
Το προσωπικό αποχωρεί σωρηδόν από το ΕΣΥ, όπως λέει, κι αυτό το γεγονός δεν ελήφθη υπόψη στο προϋπολογισμό του 2025, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
«Περιφρονήθηκε το υγειονομικό προσωπικό. Ειδικά το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που δεν συμπεριλήφθηκαν σε καμία αύξηση είτε αυτή αφορά μισθό, είτε αυτή αφορά κίνητρα, είτε αυτή αφορά ωρομίσθιο», τονίζει και προσθέτει:
«Οι νοσηλευτές εργάζονται με πλήρες κυκλικό ωράριο και λαμβάνουν μόλις 100 ευρώ επιπλέον. Ο μισθός ενός τραυματιοφορέα είναι 650 ευρώ, ενός νοσηλευτή 800 ευρώ, και ενός γιατρού 1.250 ευρώ.» Η κατάσταση αυτή έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, ακόμη και το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αντιδρά σε συμβάσεις με μισθούς κατώτερους του ανειδίκευτου εργάτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνέπειες της απαξίωσης των εργαζομένων είναι ήδη ορατές στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
«Πολλά περιφερειακά νοσοκομεία έχουν χάσει το δευτεροβάθμιο χαρακτήρα τους, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να διακομίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία των κέντρων, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο,» αναφέρει. Οι εικόνες από τις παθολογικές κλινικές, με νοσηλείες σε ράντζα και φορεία, είναι πλέον συνηθισμένες, ενώ οι νοσηλείες σε χειρουργικές κλινικές αυξάνουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Η κατάσταση στα κέντρα υγείας είναι εξίσου απογοητευτική,» προσθέτει. «Πολλά δεν μπορούν να κάνουν ούτε μια ακτινογραφία θώρακα, ενώ τα ασθενοφόρα στελεχώνονται από ένστολους άσχετους με τις διακομιδές ή το εναπομείναν προσωπικό.»
ΠΟΕΔΗΝ: Μη υλοποιήσιμα τα απογευματινά χειρουργεία
Παρόλο που το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτεί απογευματινά χειρουργεία, η έλλειψη προσωπικού τα καθιστά μη υλοποιήσιμα.
«Υποτίθεται ότι 35.000 ασθενείς θα εξυπηρετούνταν σε ένα χρόνο, αλλά αυτό είναι αδύνατον στις παρούσες συνθήκες,» επισημαίνει ο κ. Γιαννάκος. Ενδεικτικό είναι ότι για να κάνει κάποιος μια μαγνητική τομογραφία, χρειάζεται να περιμένει έως και έξι μήνες, ενώ 400 υπερσύγχρονες χειρουργικές αίθουσες και 200 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Ψηφιακοί μαστογράφοι δεν λειτουργούν, και η λίστα αναμονής για χειρουργεία αυξάνεται διαρκώς,» συνεχίζει.
Οι διαδικασίες για την προκήρυξη 4.000 θέσεων στην προκήρυξη 7Κ ολοκληρώθηκαν μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων παραμένει αρνητικό.