ΠΟΕΔΗΝ: Σχεδόν καθημερινά φτάνουν στα Επείγοντα του ΕΣΥ άτομα που έχουν υποστεί βία – Ποια διαδικασία ακολουθείται

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Συνηθισμένο φαινόμενο είναι το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων να κάνει κλήσεις στην αστυνομία, όταν βρεθεί στα Επείγοντα θύμα βίας, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, το προσωπικό των νοσοκομείων καθημερινά καταγγέλλει φαινόμενα βίας σε βάρος ατόμων που προσέρχονται στα επείγοντα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Σοφίας Πολυζωγοπούλου, συζύγου του γνωστού ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα.

«Πάρα πολλές φορές διακομίζονται στα επείγοντα των εφημερευόντων νοσοκομείων άτομα που υπέστησαν βία, ξυλαδαρμό από ξένα άτομα ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι γιατροί, το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν γρήγορα αντανακλαστικά και πάντα κάνουν το χρέος τους», σημειώνει.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, οι γιατροί και νοσηλευτές στην υποδοχή, οι γιατροί που εξετάζουν τον ασθενή που υπέστη τη βία, σε συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου καταγγέλλουν στην αστυνομία το συμβάν.

«Στη συνέχεια η αστυνομία επιλαμβάνεται του συμβάντος. Πολλές φορές όμως δεν γίνονται γνωστά αυτά γιατί δεν απασχολούν τη δημοσιότητα. Ουδείς ασθενής που έχει υποστεί βία ομολογεί ή ακόμη και όταν δεν ομολογεί, θα φύγει από το εφημερεύον νοσοκομείο, χωρίς να ειδοποιηθεί η αστυνομία. Αυτό συμβαίνει πάντα χωρίς να υπολογίζουμε τη στοχοποίηση. Δεν έχει να κάνει με διατάξεις νόμου. Έχει να κάνει με τον επαγγελματισμό και τη συνείδηση μας. Μπράβο στο γιατρό που κατήγγειλε τον άγριο ξυλοδαρμό της δικηγόρου από τον σύζυγό της. Μπράβο και στο προσωπικό των νοσοκομείων που συναντούν πολλές φορές τέτοιες καταστάσεις και πάντα πράττουν τα δέοντα», καταλήγει ο κ. Γιαννάκος.