ΠΟΕΔΗΝ: «Βρέχει έξω, αλλά και μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ – Ελλιπή τα κονδύλια για την κτιριακή αναβάθμιση»

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Δημόσια Νοσοκομεία - ερείπια, που μετρούν περισσότερα από 70 ή ακόμη και 130 χρόνια ζωής, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Την επισήμανση κάνουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Τα κονδύλια τα οποία διατίθενται κατά καιρούς, δεν επαρκούν να συντηρήσουν τις πεπαλαιωμένες κτιριακές υποδομές του ΕΣΥ, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), με αποτέλεσμα οι «κακοτεχνίες» κάποια στιγμή να εκδικούνται, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της, Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν έχει  μέλλον η   δημόσια υγεία  εφόσον παραμείνουν οι δημόσιες δαπάνες στο   5,5% του ΑΕΠ της χώρας, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Με τέτοιες δαπάνες συνεχώς θα υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα ιδιωτικοποιείται περαιτέρω το Σύστημα Υγείας. Τα νοσοκομεία λειτουργούν με ελλειμματικούς προϋπολογισμούς  με αποτέλεσμα να οφείλουν σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Υπό αυτό το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο που λειτουργούν επι πολλά έτη( από τη περίοδο των μνημονίων),  είναι αδύνατον να γίνουν μεγάλης έκτασης  κτιριακές συντηρήσεις  στα νοσοκομεία, που είναι επιτακτική ανάγκη», σημειώνει και περιγράφει τη ζοφερή εικόνα και τα πολλά κτιριακά προβλήματα:

«Όπου πέφτουν  νερά καταστρέφουν και  τα πατώματα. Κουβάδες σε πολλά σημεία  των νοσοκομείων σε διαδρόμους, εντός των θαλάμων ασθενών, τοποθετούνται  για να πέφτουν τα νερά από τα ταβάνια. Παράθυρα που δεν κλείνουν στεγανά και μπάζουν νερά με τη βροχή».

«Βρέχει» και μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ

Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, παραθέτουν ενδεικτικά περιστατικά, με το χειρότερο από αυτά να είναι αυτό Νοσοκομείο Κιλκίς.

«Το χειρότερο  κτιριακά  νοσοκομείο της χώρας είναι το νοσοκομείο ΚΙΛΚΙΣ. Πρέπει να γκρεμιστεί χθες και να γίνει νέο νοσοκομείο. Ότι χρήματα πέφτουν σε αυτό για επισκευές είναι πεταμένα χρήματα. Το  κτίριο που στεγάζεται η παθολογική κλινική είναι 90 χρονών. Βρέχει έξω,  βρέχει και μέσα στη Παθολογική Κλινική. Συμπληρωματικά η παθολογική κλινική στην οποία  στάζουν τα νερά έχει μία μόνο γυναικεία τουαλέτα και οι νοσηλευόμενες γυναίκες  πηγαίνουν σε αυτή. Υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Δείτε εικόνες  με τα νερά να στάζουν από το ταβάνι στο πάτωμα. Χρειάζεται επειγόντως νέο νοσοκομείο το Κιλκίς», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

Και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζει χωρίς να κατονομάζει τα νοσοκομεία:

«Δεν στοχοποιούμε τα συγκεκριμένα  νοσοκομεία, αφού λίγο πολύ  νερά στάζουν  σε πάρα πολλά νοσοκομεία λόγω προβλημάτων στη στεγάνωση,  εμφανών κακοτεχνιών στη κατασκευή και έλλειψη συντήρησης. Οι εικόνες που δίνουμε είναι γενικά από νοσοκομεία της χώρας. Πριν λίγες ημέρες είδαμε εικόνες  από κεντρικό νοσοκομείο της Αττικής  που  έσταζαν τα   νερά της βροχής  στο εσωτερικό.  Το παλαιό  κτίριο είναι  130 χρονών, πως να μη τρέχει η στέγη; Τώρα 130 χρόνια μετά γίνεται μελέτη για αλλαγή της στέγης. Μεγάλο νοσοκομείο της Ανατολικής Μακεδονίας αποτελείται από τρία  νέα  σχετικά κτίρια περίπου 20ετίας.  Τρέχουν νερά στο εσωτερικό  από τους αρμούς σύνδεσης των  τριών  κτιρίων  στις στέγες. Προφανώς κακοτεχνίες στη κατασκευή.  Επίσης νέο νοσοκομείο 20ετίας στη Θεσσαλία,   προφανώς από κακοτεχνίες στη κατασκευή σε πολλά  σημεία στο εσωτερικό στάζει  με τη πρώτη βροχή. Και πολλά άλλα…»

«Δεν επαρκούν τα χρήματα»

Σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, κατά καιρούς αξιοποιούνται προγράμματα  ΕΣΠΑ που περιλαμβάνουν κτιριακές  βελτιώσεις, ενεργειακές  αναβαθμίσεις, όμως δεν κατάφεραν να αλλάξουν τη μεγάλη εικόνα «που με τη πρώτη βροχή στάζει νερό σε πολλά εσωτερικά σημεία των νοσοκομείων».
«Βρίσκεται σε εξέλιξη  και τώρα μεγάλο πρόγραμμα  ΕΣΠΑ κτιριακών βελτιώσεων, ενεργειακής αναβάθμισης  υγειονομικών μονάδων, που ελπίζουμε να βελτιώσει τη κατάσταση. Όμως υπάρχουν νοσοκομεία ή κτίρια νοσοκομείων που δεν είναι ενταγμένα στα εν λόγω  προγράμματα,  παρότι αντιμετωπίζουν    προβλήματα στεγάνωσης και οι προϋπολογισμοί των  δεν αντέχουν να υποστηρίξουν την  αποκατάσταση των ζημιών»

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως μεγάλη ευθύνη για την παραπάνω κατάσταση έχει και το αποδεκατισμένο προσωπικό των τεχνικών υπηρεσιών των νοσοκομείων, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις.

«Οι τεχνικές υπηρεσίες  στα μεγάλα νοσοκομεία δεν διαθέτουν  τεχνικούς υπαλλήλους, αφού δεν προβλέπονται προσλήψεις εδώ και δεκαετίες. Πως να γίνει συντήρηση και διάγνωση των ζημιών; Ευτυχώς με το πρόγραμμα απασχόλησης μέσω  ΔΥΠΑ ηλικίας 55 εως 67 ετών προσελήφθησαν κάποιοι έστω λίγοι τεχνικοί. Με παρεμβάσεις μας  προς τον  τότε   Υπουργό Εργασίας κο Γεωργιάδη  ανανεώθηκαν  οι συμβάσεις για 2 έτη. Όμως, δεν φθάνουν. Οι τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων είναι  αποδεκατισμένες από προσωπικό», αναφέρει ο Μιχάλης Γιαννάκος και καταλήγει:

«Προειδοποιούμε εν όψει χειμώνα για  την ανάγκη άμεσων κτιριακών  βελτιώσεων στεγανοποίησης. Χρειάζονται περισσότερα χρήματα στους προυπολογισμούς των νοσοκομείων, αύξηση των δημοσίων δαπανών υγείας, επαρκή προσωπικό στις τεχνικές υπηρεσίες για να διορθωθεί η κατάσταση».