Iatropedia

ΠΟΕΔΗΝ: Ζητά παρέμβαση Κικίλια στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τον αστυνομικό που οπλοφορούσε στο Θριάσιο

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ζητούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά.

Η πράξη του αστυνομικού που δεν πειθάρχησε στην εντολή της εφημερεύουσας γιατρού του Θριάσιου και προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Αφροδίτης Ρέτζιου να μην οπλοφορεί ενώπιον ψυχικά πασχόντων εντός της Ψυχιατρικής Κλινικής, αντιβαίνει το θεραπευτικό πρωτόκολλο, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Ως εκ τούτου, όπως υποστηρίζει, «Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο Υπουργός Υγείας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να μην ξανασυμβούν παρόμοια απαράδεκτα περιστατικά».

«Απαράδεκτο αστυνομικός να εισέρχεται οπλισμένος σε ψυχιατρική κλινική και να ζη τάει να συλληφθεί η Διευθύντρια Ψυχίατρος που ζήτησε το αυτονόητο. Με βάση τον κανονισμό λειτουργίας των ψυχιατρικών κλινικών για να μην αναστατώνονται οι άλλοι ασθενείς θα πρέπει η παρουσία των αστυνομικών οργάνων να είναι διακριτική. Να φυλάσσουν τον ασθενή με πολιτική περιβολή χωρίς όπλο ή τουλάχιστον το όπλο να μη βρίσκεται σε εμφανή σημείο. Το εν λόγω θεραπευτικό πρωτόκολλο γνωρίζουμε ότι σέβεται η πλειοψηφία των αστυνομικών και η παρουσία τους είναι διακριτική στα τμήματα οξέων περιστατικών που βρίσκονται», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει:

ΠΟΕΔΗΝ: «Οι περισσότεροι αστυνομικοί συμμορφώνονται»

Στις ψυχιατρικές κλινικές οξέων περιστατικών των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των Γενικών Νοσοκομείων γίνονται εισαγωγές ασθενών που έχουν διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και φυλάσσονται από αστυνομικά όργανα έως ότου προσαχθούν σε δίκη. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται οι αστυνομικοί εντός των νοσοκομείων ποικίλλει, υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ:

«Υπάρχουν αστυνομικοί οι οποίοι από έλλειψη ενημέρωσης προσέρχονται με αστυνομική περιβολή και συμμορφώνονται αμέσως στις παρατηρήσεις του προσωπικού. Είναι όμως λίγες περιπτώσεις αστυνομικών που αρνούνται να συμμορφωθούν και ενίοτε γίνονται και επιθετικοί με το προσωπικό επειδή τους υποδεικνύουν ότι πρέπει να είναι διακριτική η παρουσία τους προκειμένου να μην αναστατώνονται οι υπόλοιποι ασθενείς».

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία επισημαίνουν, επίσης, ότι τα περισσότερα άτομα που φυλάσσονται από αστυνομικούς στις μονάδες ψυχικής υγείας που έχουν διαπράξει αδικήματα έως τη δίκη, καταλήγουν μετά τη δίκη να νοσηλεύονται ως ψυχικά πάσχοντες στις ψυχιατρικές κλινικές χωρίς φύλαξη με βάση το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα (ακαταλόγιστο όταν διέπραξαν τα αδικήματα): «Νοσηλεύονται σε κάθε κλινική 30-40 ασθενείς από έναν – δύο νοσηλευτές σε κάθε βάρδια», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Να σημειωθεί ότι για το περιστατικό που σημειώθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο το πρωί του Σαββάτου (17-8-2019) μεταξύ γιατρού και αστυνομικών, έχει διατάξει τη ενέργεια προκαταρκτικής έρευνας η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ).