Ποια είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία που εξετάζει σήμερα η Επιτροπή για τα νέα lockdown
Με το δημόσιο Σύστημα Υγείας να μειώνει τις αντοχές του -όσο οι κλινικές και οι ΜΕΘ γεμίζουν επικίνδυνα από ασθενείς με κορονοϊό- τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα μοιάζουν μονόδρομος για την κυβέρνηση.
Οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι θα κριθούν σήμερα να εξετάσουν τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και να αποφασίσουν ποια θα είναι η εισήγησή τους για πιθανό οριζόντιο κλείσιμο μεγάλων Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ώστε να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ.
Τα σχολεία αναμένεται να τεθούν και σήμερα στο επίκεντρο της επιστημονικής διαφωνίας των ειδικών, καθώς μια μερίδα των επιστημόνων θεωρούν ότι επιβαρύνουν την πανδημία, ενώ μια άλλη υποστηρίζει, πως η αύξηση των λοιμώξεων που παρατηρείται στα παιδιά αυτήν την εποχή, ακολουθεί την αύξηση που υπάρχει στην κοινότητα και οι μαθητές δεν οδηγούν αυτόνομα την πανδημία.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των ειδικών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, τονίζει στο iatropedia.gr ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αυτήν την εποχή, αν και είναι δύσκολες για την κοινωνία και την οικονομία, θα αποδειχθούν σωτήριες:
“Αυτές οι αποφάσεις θα αποδειχθούν σωτήριες. Γιατί έτσι δεν θα επιτρέψουμε να “φουσκώσει” το κύμα που “φούσκωσε” το προηγούμενο διάστημα του φθινοπώρου, τον Νοέμβριο – Δεκέμβριο. Περιμένουμε 3 εκατομμύρια εμβόλια μέσα στον Μάρτιο, που σημαίνει ότι το Πάσχα θα βαρέσει η “καμπάνα”, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ποια στοιχεία έχουν στα χέρια τους οι επιστήμονες
Από εχθές μέχρι σήμερα στο σύνολο της χώρας εισήχθησαν στα νοσοκομεία επιπλέον 238 ασθενείς σε απλές κλίνες Covid-19, με τον συνολικό αριθμό των νοσηλευόμενων να φτάνει τους 1.405.
Από αυτούς 315 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid, εκ των οποίων οι 272 σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι). Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid στην επικράτεια βρίσκεται στο 48,53%, ενώ στις απλές κλίνες κορονοϊού στο 28,31%.
Δείτε στο διάγραμμα του ΕΟΔΥ την αύξηση της καμπύλης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία (με χρώμα σιελ) κατά την έναρξη του τρίτου πανδημικού κύματος στην Ελλάδα:
Μεγάλη πίεση υφίσταται πλέον το ΕΣΥ στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας: στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Αττική: στο 83% η πληρότητα οι ΜΕΘ Covid-19
Στο λεκανοπέδιο Αττικής με 676 νέες μολύνσεις χθες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 37 διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ, ενώ η πληρότητα ξεπέρασε το 83% με αυξητικές τάσεις.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό στις απλές κλίνες στο λεκανοπέδιο είναι 800 και στις ΜΕΘ Covid-19 είναι 185, εκ των οποίων διασωληνωμένοι οι 161.
Το Υπουργείο Υγείας έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τους κλινικάρχες ώστε να αυξήσει τις διαθέσιμες κλίνες Covid, δρομολογώντας τη μεταφορά ασθενών με άλλα νοσήματα στον ιδιωτικό τομέα.
Θεσσαλονίκη: «Εικόνα Νοεμβρίου»
Στη Θεσσαλονίκη με 129 νέες διαγνώσεις χθες και 50% πληρότητα στις ΜΕΘ η κατάσταση αν και ακόμη δεν έχει σημάνει συναγερμό, θυμίζει “εποχές Νοεμβρίου”, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου.
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται έως χθες 327 ασθενείς σε απλές κλίνες και άλλοι 71 σε ΜΕΘ. Τα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην επιτροπή σήμερα, θα κρίνουν και τις αποφάσεις για τη συμπρωτεύουσα.
Εάν τελικά η πόλη θα βρεθεί σε καθεστώς “σκληρών” περιοριστικών μέτρων θα είναι για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Αχαΐα: Μετατρέπονται κλινικές, σε κλινικές και ΜΕΘ Covid-19
Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων COVID-19 που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, αλλά και το υψηλό ιικό φορτίο στην Πάτρα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης. Χθες σε όλη την Αχαΐα εντοπίστηκαν 94 νέα κρούσματα, ενώ η πληρότητα των νοσοκομείων ξεπερνά πλέον το 60%.
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων προχωρούν σε μετατροπή κλινικών για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, ενώ αναπτύσσουν και επιπλέον κλίνες ΜΕΘ.
Η έκρυθμη κατάσταση οδήγησε την διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην απόφαση να αυξήσει τις κλίνες Covid και στα δύο νοσοκομεία της περιοχής. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο οι απλές κλίνες κορονοϊού αυξήθηκαν σε 265 και σε 24 οι κλίνες ΜΕΘ Covid, ενώ προστέθηκαν 20 κρεβάτια την παιδιατρική κλινική. Στο Νοσοκομείο Άγιος Ανδρέας οι κλίνες αυξήθηκαν κατά 70.
Εξαδάκτυλος: “Πρέπει γρήγορα να ανακόψουμε την ορμή του τρίτου κύματος”
Την άποψη ότι πρέπει να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια και χωρίς απώλειες μέχρι τους εμβολιασμούς, διατυπώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Εξαδάκτυλος:
“Φαίνεται ότι υπάρχει μια αύξηση η οποία είναι σαφής και η οποία αρχίζει να μεγαλώνει και να γίνει οξεία. Αυτό πρέπει κανείς να το κόψει γρήγορα. Αν φτάσουμε στα 3 χιλιάδες κρούσματα τη μέρα και πάρουμε τότε τα μέτρα, θα θέλουμε ένα μήνα για να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα και μέχρι να στρώσει η κατάσταση θα θέλουμε 70 – 80 μέρες, όσες δηλαδή κάναμε από τον Νοέμβριο και μετά. Που σημαίνει ότι αν δεν πάρουμε μέτρα τώρα και πάρουμε σε 10 – 15 ημέρες, δηλαδή στις 25 Φεβρουαρίου, βάλε και δυόμιση μήνες μετά, θα φτάσουμε το καλοκαίρι και θα είμαστε τραυματισμένοι. Γιατί να τον υποστούμε αυτόν τον τραυματισμό; Είδαμε τί γίνεται όταν πάς γρήγορα στο πρώτο κύμα την Ανοιξη και τι γίνεται όταν πηγαίνεις αργά, όπως κάναμε το φθινόπωρο. Καλό είναι να δράσουμε τώρα!”, τονίζει.