Iatropedia

Ποια νοσήματα είναι τα πιο θανατηφόρα – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σε μείζονα «απειλή» για κάθε σύγχρονη κοινωνία εξακολουθούν να αναδεικνύονται πολλά σοβαρά νοσήματα, που χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «μάστιγες» και ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σακχαρώδης διαβήτης, παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, δισλιπιδαιμία, κάπνισμα και λοιποί παράγοντες κινδύνου, ευθύνονται για την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και για περισσότερους από 17 εκατομμύρια θανάτους ετησίως σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο αριθμός αυτός έως το 2025 αναμένεται να ανέλθει στα 25 εκατομμύρια, δηλαδή ποσοστό περίπου 40 – 45% της παγκόσμιας θνησιμότητας.

Από την άλλη πλευρά, οι νεοπλασματικές ασθένειες, συνεχίζουν να αποτελούν μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, παρά την ανάπτυξη σύγχρονων νέων θεραπειών. Τα νεοπλάσματα ευθύνονται για το 1/3 των θανάτων και σύμφωνα με τον ΠΟΥ το 2030 ο αριθμός αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 13.1 εκατομμύρια.

Διαστάσεις «πανδημίας» λαμβάνει ο σακχαρώδης διαβήτης, καθώς σήμερα οι πάσχοντες υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια παγκοσμίως και σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, έως το 2025 ο συνολικός αριθμός των πασχόντων θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.

Δυσοίωνη η πρόβλεψη και για την παχυσαρκία, που τις περισσότερες φορές συνυπάρχει με τον σακχαρώδη διαβήτη και, δυστυχώς, και στην Ελλάδα η συχνότητά της αυξάνεται και αφορά, μάλιστα, και την παιδική παχυσαρκία.

Τα παραπάνω θα απασχολήσουν το 2ου Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Εσωτερική Παθολογία, που διοργανώνει η Εταιρεία Παθολογίας Βορείου Ελλάδος ( 24 – 28 Φεβρουαρίου), στη Θεσσαλονίκη. Περισσότεροι από 250 ομιλητές, μεταξύ των οποίων έγκριτοι Έλληνες ειδικοί, καθώς και 12 διακεκριμένοι ξένοι επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Η.Π.Α. και την Αυστραλία θα αναπτύξουν τις κλασικές γνώσεις, αλλά και νεότερα δεδομένα που αφορούν παθήσεις όλου του φάσματος της Παθολογίας.