Iatropedia

Ποιες είναι οι νεότερες εξελίξεις στον καρκίνο του νεφρού και τη νόσο VHL

Τι είναι η νόσος Von Hippel-Lindau (VHL) και πως σχετίζεται με τον καρκίνο του νεφρού. Τι είπαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες σε διαδικτυακή εκδήλωση της Οικογενειακής Συμμαχίας Νόσου VHL Ελλάδος.

Ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα τις νεότερες επιστημονικές εξελίξεις στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση του κληρονομικού καρκίνου του νεφρού και άλλων παθογενειών που προκαλεί η νόσος VHL, πραγματοποίησε η Οικογενειακή Συμμαχία Νόσου VHL Ελλάδος.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι μίλησαν για τις συντηρητικές και επεμβατικές θεραπείες που εφαρμόζονται και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς.

Η νόσος Von Hippel-Lindau είναι μια σπάνια, κληρονομούμενη διαταραχή. Χαρακτηρίζεται από την παθολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων και τον σχηματισμό κύστεων και όγκων σε ορισμένα όργανα και ιστούς του σώματος. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

Οι όγκοι είναι συνήθως καλοήθεις. Μερικές φορές, όμως, είναι κακοήθεις (καρκίνος). Χαρακτηριστικά παραδείγματα όγκων είναι τα αιμαγγειοβλαστώματα (προέρχονται από αιμοφόρα αγγεία), ο καρκίνος του νεφρού και του παγκρέατος κ.λπ. Στην πραγματικότητα, η νόσος VHL αποτελεί την κυριότερη αιτία κληρονομούμενου καρκίνου του νεφρού.

Την διαδικτυακή εκδήλωσε άνοιξε η κυρία Αθηνά Αλεξανδρίδου, πρόεδρος της VHL Family Alliance Greece, η οποία ευχαρίστησε και προλόγισε τους συμμετέχοντες ομιλητές και συντονιστές.

Χαιρετισμούς απηύθυναν η κυρία Chandra Clark, διευθύντρια της VHL Alliance των ΗΠΑ, ο κ. Bryan Lewis, αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συμμαχίας για τον Καρκίνο του Νεφρού (IKCC) και η δρ Ζένια Σαριδάκη, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Την εκδήλωση συντόνισε ο δρ Αριστοτέλης Μπάμιας, καθηγητής Θεραπευτικής-Παθολογίας-Ογκολογίας ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αττικόν.

Τα νεότερα δεδομένα

Τον λόγο πήραν αρχικώς πέντε διακεκριμένοι καθηγητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Για τις νεώτερες εξελίξεις στην συστηματική θεραπεία της νόσου VHL μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής δρ Όθων Ιλιόπουλος.

Στις χειρουργικές προκλήσεις σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού επί εδάφους VHL αναφέρθηκε ο αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής Dr. Douglas Dahl.

Επιπλέον, σε δύο μη επεμβατικές τεχνικές, την κρυοπηξία και τον καυτηριασμό, ως μεθόδων αντιμετώπισης του εντοπισμένου καρκίνου του νεφρού, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής Dr. Adam Feldman.

Αντιστοίχως, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Dr. Richard Lee αναφέρθηκε στις νεότερες εξελίξεις στις θεραπείες του μεταστατικού καρκίνου του νεφρού. Τέλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Νευροχειρουργικής Dr. Brian Nahed μίλησε για τις χειρουργικές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση των αιμαγγειοβλαστωμάτων.

Η ελληνική εμπειρία

Για τα αιμαγγειοβλαστώματα που προκαλεί η νόσος VHL μίλησε και ο νευροχειρουργός δρ Κωνσταντίνος Μπάρκας, επιμελητή Α’ στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας-Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ δρ Γρηγόριος Καλτσάς, αναφέρθηκε αναλυτικά στους νευροενδοκρινείς όγκους του παγκρέατος.

Για τον γενετικό έλεγχο στην νόσο VHL και τον καρκίνο μίλησε η δρ Φλωρεντία Φωστήρα, ερευνήτρια στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Επιπλέον, η δρ Χριστίνα Βρεττού, από το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής ΕΚΠΑ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», αναφέρθηκε στον προεμφυτευτικό και προγεννητικό έλεγχο.

Τέλος, ο παθολόγος-ογκολόγος δρ Ιωάννης Μπουκοβίνας, διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, παρέθεσε περιστατικά με κληρονομικό καρκίνο του νεφρού επί εδάφους VHL.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες της εκδήλωσης στον σύνδεσμο https://www.livemedia.gr/vhlwebinar2022

Φωτογραφία: iStock