Μετά την επιβεβαίωση της «ζημιάς» που υπέστη, ο 26χρονος εξτρέμ του «τριφυλλιού», ζήτησε απ’ την πρώτη στιγμή να κάνει την επέμβαση στην πατρίδα του και δη σε έναν εκ των κορυφαίων χειρουργών-ορθοπεδικών του κόσμου, τον δρ. Ραμόν Κουγάτ.
Όλο αυτό το συζήτησε με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι ήταν στο πλευρό του απ’ την πρώτη στιγμή του τραυματισμού του και συμφώνησαν να γίνει το χειρουργείο εκεί που θα αισθανόταν κι ο ίδιος μεγαλύτερη «ασφάλεια». Στην προκειμένη περίπτωση άλλωστε, είναι πολύ βασικό κομμάτι η ψυχολογία του ίδιου του ποδοσφαιριστή κι ο Παναθηναϊκός ήταν σύμφωνος με το να γίνει η επέμβαση εκτός Ελλάδας.
Από τη Δευτέρα (24/10) ξεκίνησαν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες με την κλινική του Ραμόν Κουγάτ, ούτως ώστε μέσα στην επόμενη εβδομάδα -όταν πια θα έχει ξεπρηστεί το γόνατο του Αϊτόρ- να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να υποβληθεί στην επέμβαση, με την επιστροφή του να προσδιορίζεται χρονικά σε περίπου 6 μήνες.
Ο 72χρονος Ραμόν Κουγάτ ειδικεύεται στην ορθοπεδική χειρουργική, την ορθοπεδική αθλητική ιατρική και την αρθροσκόπηση.
Η πρώτη «επαφή» του ως γιατρός με τον αθλητισμό ήταν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 στη Βαρκελώνη, ως μέλος της ομάδας ορθοπεδικών χειρουργών.
Έκτοτε, άρχισε να συνεργάζεται στενά με την Μπαρτσελόνα, ενώ παράλληλα έκανε επεμβάσεις σε χιλιάδες παίκτες από όλες τις κατηγορίες. Χειρούργησε σ’ αυτά τα τελευταία 30 χρόνια, πολλά απ’ τα μεγάλα αστέρια των «μπλαουγκράνα», όπως οι Πεπ Γκουαρδιόλα, Τσάβι, Σαμουέλ Ετό, Ινιέστα, Πουγιόλ, Νταβίντ Βίγια, Λουίς Σουάρες, αποκτώντας το προσωνύμιο «Μέσι των γονάτων».
Μάλιστα, με οδηγία του Γκουαρδιόλα, απ’ την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία της Μάντσεστερ Σίτι, είναι ο χειρουργός που εμπιστεύονται απόλυτα οι «πολίτες» κι όλες οι ομάδες του City Group, πραγματοποιώντας επεμβάσεις στα γόνατα και στους αστραγάλους των Γκιντογκάν, Νταβίντ Σίλβα, Κέβιν Ντε Μπρόινε, Σέρχιο Αγουέρο, Βενσάν Κομπανί και Εμερίκ Λαπόρτ.
Ο σημερινός προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι ήταν άλλωστε κι ο πρώτος ασθενής του Κουγάτ πάνω στην επαναστατική τεχνική «παράγοντες ανάπτυξης», που έκανε τους τραυματισμούς να επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα, απ’ ότι γινόταν σε επεμβάσεις άλλων γιατρών. Τεχνική που προσέφερε επιπλέον χρόνια καριέρας στον Γκουαρδιόλα, μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε το 1998.
Τον τοίχο του ιατρείου του Κουγάτ στη Βαρκελώνη, κοσμούν υπογεγραμμένα αναμνηστικά από τους ασθενείς του, έχοντας αφιέρωση ακόμη κι απ’ τον βασιλιά της Ισπανίας, Φίλιππο ΣΤ’.
Σήμερα είναι συνδιευθυντής του Τμήματος Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας του Νοσοκομείου Quiron Barcelona, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Garcia Cugat για Βιοϊατρική Έρευνα, Πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου στην Καταλανική Αμοιβαία Ασφάλιση Ποδοσφαίρου υπό την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ισπανίας κι Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ