της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται ότι «οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων αναφοράς, μετά την λήξη της περιόδου προστασίας των δεδομένων (data protection period), σύμφωνα με τις διατάξεις της φαρμακευτικής νομοθεσίας, μειώνεται στο 50% της τιμής του προϊόντος σε κατάσταση εντός της περιόδου προστασίας των δεδομένων είτε στο μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάλογα με το ποια είναι σε κάθε περίπτωση η χαμηλότερη τιμή».
Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται να μειωθεί εκ νέου η φαρμακευτική δαπάνη, η οποία έχει προϋπολογιστεί για φέτος και μέχρι και το 2018 στα 1,9 δισ. ευρώ.
Η πατέντα, που ισχύει διεθνώς για τα νέα, πρωτότυπα φάρμακα, θα ισχύσει άρα αυστηρα επί μια 8ετία στην χώρα μας (εφόσον ψηφιστεί η διάταξη) κι άρα για μια 10ετία περίπου από την είσοδο του πρωτότυπου φαρμάκου στην αγορά, δεν θα μπορεί να κυκλοφορήσει γενόσημό του.
Το υφιστάμενο καθεστώς επιτρέπει σήμερα στις φαρμακευτικές να παρατείνουν τη διάρκεια προστασίας, κάνονατς απλώς κάποιες επεκτάσεις στην δράση του φαρμάκου τους ή κάποιες βελτιώσεις.