Iatropedia

Πολιομελίτιδα: Πάνω από ένα εκατομμύριο εμβόλια στέλνει στη Γάζα ο ΠΟΥ

Polio vaccine.

Προκειμένου να ανακόψει πιθανή έξαρση που θα μπορούσε να πλήξει χιλιάδες παιδιά

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο εμβόλια για την πολιομυελίτιδα στέλνει στη Γάζα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για να αποτρέψει την πιθανότητα μόλυνσης παιδιών, μετά τον εντοπισμό του ιού σε λύματα, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή 26 Ιουλίου, ο επικεφαλής του Οργανισμού.

«Αν και δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα πολιομυελίτιδας, αν δεν αναληφθεί άμεση δράση είναι απλώς θέμα χρόνου να φτάσει στα χιλιάδες παιδιά που έχουν μείνει απροστάτευτα», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε άρθρο του στη βρετανική Guardian.

Έγραψε επίσης ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από την ιογενή νόσο είναι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών, ιδίως τα βρέφη κάτω των δύο ετών, καθώς οι κανονικοί εμβολιασμοί έχουν διαταραχθεί μετά από εννέα και πλέον μήνες συγκρούσεων.

Η πολιομυελίτιδα, η οποία μεταδίδεται κυρίως μέσω των κοπράνων και της στοματικής οδού, είναι ένας εξαιρετικά μολυσματικός ιός που μπορεί να εισβάλει στο νευρικό σύστημα και να προκαλέσει παράλυση. Τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99% παγκοσμίως από το 1988 και μετά χάρη στις μαζικές εκστρατείες εμβολιασμού και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την πλήρη εξάλειψή της.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του την Κυριακή ότι θα αρχίσει να χορηγεί το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας σε στρατιώτες που υπηρετούν στη Λωρίδα της Γάζας, μετά τον εντοπισμό υπολειμμάτων του ιού σε δοκιμαστικές εξετάσεις που έγιναν στον θύλακα.

Πέρα από την πολιομυελίτιδα, ο ΟΗΕ ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ευρεία αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α, δυσεντερίας και γαστρεντερίτιδας καθώς επιδεινώνονται οι συνθήκες υγιεινής στη Γάζα, με τα λύματα να χύνονται στους δρόμους κοντά σε στρατόπεδα εκτοπισμένων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σύκα: Τα οφέλη για την υγεία από τα πιο γλυκά και νόστιμα φρούτα του καλοκαιριού

Καρχαρίες κατανάλωσαν … κοκαΐνη στο Ρίο της Βραζιλίας – Οι επιπτώσεις στην υγεία τους, αλλά και στον άνθρωπο

Από μία και μόνο σταγόνα αίματος μπορούν να προβλεφθούν 67 ασθένειες