Πολιομυελίτιδα: Ανησυχία από τα θετικά δείγματα στα λύματα της Ευρώπης

  • Ρούλα Τσουλέα
πολιομυελίτιδα
Τι σημαίνουν τα θετικά αποτελέσματα και γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες. Σε πόσες χώρες έχουν βρεθεί.

Νέα προειδοποίηση για την πολιομυελίτιδα στην Ευρώπη εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), καθώς αυξάνονται τα θετικά δείγματα στα λύματα ευρωπαϊκών χωρών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, στις 9 Δεκεμβρίου ενημερώθηκε από τις Αρχές της Φινλανδίας ότι ανιχνεύθηκε ο ιός που προκαλεί τη νόσο σε δείγματα λυμάτων της χώρας. Είναι η πέμπτη χώρα της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης όπου συμβαίνει αυτό το τελευταίο τρίμηνο. Είχαν προηγηθεί από τον Σεπτέμβριο έως και τον Νοέμβριο:

  • Η Ισπανία
  • Η Πολωνία
  • Η Γερμανία
  • Η Βρετανία

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας & Ευεξίας (THL), τα θετικά δείγματα εντοπίστηκαν στην πόλη Τάμπερε, στα νότια της χώρας. Η ανίχνευσή τους σημαίνει πως όταν ελήφθησαν τα δείγματα υπήρχαν στην περιοχή ένα ή δύο άτομα-φορείς του υπαίτιου ιού. Αν εκτεθεί στον ιό άνθρωπος ανεμβολίαστος ή ελλιπώς εμβολιασμένος εναντίον της πολιομυελίτιδας, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει, προειδοποιεί.

Το THL αναφέρει ακόμα πως εξετάσεις που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στους ιούς από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες έδειξαν ότι σχετίζονται γενετικά με ένα στέλεχος που πρωτοανιχνεύθηκε στη Νιγηρία. Το στέλεχος αυτό κυκλοφορεί πλέον σε αρκετές αφρικανικές χώρες.

Δύο πιθανές εξηγήσεις

Από τη γενετική ανάλυση των ιών που βρέθηκαν στα λύματα της Ευρώπης, συνάγονται δύο πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνισή τους, εξηγεί το ECDC. Αυτές είναι:

  1. Έγιναν πολλαπλές εισαγωγές του ιού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) από κάποια περιοχή του κόσμου όπου  κυκλοφορεί
  2. Έγινε μία μεμονωμένη εισαγωγή του ιού, η οποία ακολουθήθηκε από την εξάπλωσή του στην κοινότητα (δηλαδή εκτός νοσοκομείων) στην ΕΕ

Το ECDC τονίζει ότι προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κρούσμα σε άνθρωπο. Είναι όμως ορατός ο κίνδυνος να ξαναεμφανιστεί η πολιομυελίτιδα, η οποία θεωρείται εκριζωθείσα από την ΕΕ από το 2002.

Γι’ αυτό τον λόγο έχει ζωτική σημασία να διατηρηθεί η υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού. Είναι επίσης απαραίτητο να ενταθούν οι εμβολιασμοί στις πληθυσμιακές ομάδες όπου παρατηρείται υστέρηση. Ο εμβολιασμός για την πολιομυελίτιδα κατά κανόνα γίνεται στην παιδική ηλικία, με αδρανοποιημένο εμβόλιο.

Διαβάστε ακόμα ECDC: Καμπανάκι για την πολιομυελίτιδα στην ΕΕ – Θετικά λύματα σε 6 μεγάλες πόλεις

Το ECDC συνιστά επίσης αυξημένη επιτήρηση, ώστε να γίνουν αντιληπτές τυχόν νέες εμφανίσεις του ιού στα λύματα αλλά και δυνητικά σε ανθρώπους.

Η πολιομυελίτιδα είναι μία οξεία ιογενής λοίμωξη που προκαλεί παράλυση στο περίπου 1% των ανθρώπων που μολύνει. Πριν από την έναρξη των εμβολιασμών προκαλούσε μεγάλες επιδημίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, και είχε οδηγήσει στη μόνιμη παράλυση χιλιάδες ανθρώπους.

Φωτογραφία: iStock