Iatropedia

Πολιομυελίτιδα: Μεγάλης κλίμακας εμβολιαστική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας

Disability polio patient sitting on wheelchair in hospital, Banner with copy space

Με στόχο να αποτραπεί η έξαρση στην περιοχή

Οι παλαιστινιακές υγειονομικές Αρχές και οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησαν την Κυριακή, 1η Σεπτεμβρίου, μεγάλης κλίμακας εμβολιαστική εκστρατεία για την πολιομυελίτιδα στη Λωρίδα της Γάζας, ελπίζοντας να αποτρέψουν την έξαρση στην περιοχή που έχει καταστραφεί από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Αρχές σχεδιάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά στην κεντρική Γάζα μέχρι την Τετάρτη και να προχωρήσουν στη συνέχεια στα πιο κατεστραμμένα βόρεια και νότια τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

Η εμβολιαστική εκστρατεία ξεκίνησε με μικρό αριθμό εμβολιασμών το Σάββατο και στοχεύει να καλύψει περίπου 640.000 παιδιά.

Για να διευκολύνει την προσπάθεια, το Ισραήλ συμφώνησε σε περιορισμένες παύσεις των συγκρούσεων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η επιχείρηση εμβολιασμού έρχεται μετά την αναφορά του πρώτου κρούσματος πολιομυελίτιδας στη Γάζα μετά από 25 χρόνια: ενός αγοριού 10 μηνών, που πλέον είναι παράλυτο στο πόδι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι η παρουσία κρούσματος παράλυσης υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που έχουν μολυνθεί, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από πολιομυελίτιδα δεν εμφανίζουν συμπτώματα και αυτοί που έχουν συνήθως αναρρώνουν μέσα σε μία εβδομάδα περίπου. Αλλά δεν υπάρχει θεραπεία και όταν η πολιομυελίτιδα προκαλεί παράλυση, είναι συνήθως μόνιμη. Εάν η παράλυση επηρεάζει τους αναπνευστικούς μύες, η ασθένεια μπορεί να είναι θανατηφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πέθανε ο Δάνης Κατρανίδης

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τη γονιμότητα των γυναικών