Iatropedia

Πολλαπλά οφέλη για την υγεία από τη μείωση του κρέατος και των προϊόντων του

sausages mortadella, bacon, salami, ham meat

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τα οφέλη από την μετρημένη κατανάλωση τροφίμων ζωικής προελεύσεως.

Η μείωση κατά 30% της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τα οφέλη στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος.

Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση.

Οι επιπτώσεις αξιολογήθηκαν στο σύνολο του πληθυσμού και ξεχωριστά με βάση την ηλικία, το φύλο, το εισόδημα του νοικοκυριού και την εθνικότητα.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε σε μία δεκαετία να αποτρέψει περισσότερα από:

Αντίστοιχα, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:

Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:

Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock