Iatropedia

Πολλαπλά περιστατικά βίας εναντίον υγειονομικών τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

hospital corridor empty

Γιατρός γρονθοκοπήθηκε και εφημέρευσε με ράμματα, καταγγέλλει η ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών.

Αλλεπάλληλα περιστατικά βίας καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, με γιατρούς και νοσηλευτές να δέχονται επιθέσεις από συνοδούς ασθενών, καταγγέλλουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς το Υπουργείο Υγείας η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), τις τελευταίες μέρες έχουν συμβεί τέσσερις επιθέσεις εναντίον του νοσηλευτικού προσωπικού και ενός γιατρού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Μάλιστα ο γιατρός γρονθοκοπήθηκε από συνοδό ασθενούς το πρωί του Σαββάτου. Έτσι, την Κυριακή αναγκάστηκε να εφημερεύσει στο νοσοκομείο με ράμματα!

Η ΟΕΝΓΕ τονίζει ότι οι υγειονομικοί βρίσκονται ανυπεράσπιστοι απέναντι σε όσους επιχειρούν να βιαιοπραγήσουν εναντίον τους λεκτικά ή σωματικά. Και προσθέτει πως η συνέπεια των επιθέσεων συχνά είναι σοβαροί τραυματισμοί.

Εκτιμά επίσης πως τα νέα περιστατικά αποδεικνύουν ότι δεν προστάτευσε τους υγειονομικούς η αλλαγή στον Ποινικό Κώδικα για τη «Διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων».

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών προσθέτει πως όλ’ αυτά συμβαίνουν ενόσω οι υγειονομικοί καλούνται να εργαστούν με εξαντλητικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού φύλαξης στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για να μπορούν οι υγειονομικοί να ασκούν με ασφάλεια το έργο τους. Ζητά επίσης από την διοίκηση στο Νοσοκομείο Χαλκίδας να κάνει άμεσα τις απαραίτητες νομικές ενέργειες για τα καταγγελλόμενα περιστατικά.

Φωτογραφία: iStock