Iatropedia

Πολλαπλή σκλήρυνση: Διάγνωση με ακρίβεια 100% μέσω του ματιού υπόσχεται η AI

Ophthalmology eyesight examination

Εντυπωσιακά αποτελέσματα ακρίβειας δίνει μία από τις πρώτες μελέτες

Οι υπέρυθρες σαρώσεις αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) με «εκπληκτική» ακρίβεια, εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, ανέφεραν ερευνητές.

«Αυτή η προσέγγιση καλύπτει μια ανάγκη στη διάγνωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας που δεν είχε καλυφθεί μέχρι τώρα», ανέφεε η ερευνήτρια Rahele Kafieh, του Τμήματος Μηχανικών του Πανεπιστημίου Durham στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή, που ονομάζεται μοντέλο μηχανικής μάθησης, εκπαιδευμένο να αναγνωρίζει ορισμένους τύπους μοτίβων.

Το μοντέλο σχεδιάστηκε για να χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς τύπους οφθαλμικών σαρώσεων για την αναζήτηση ενδεικτικών σημείων σκλήρυνσης κατά πλάκας, αφού εκπαιδεύτηκε από τους ερευνητές χρησιμοποιώντας δεδομένα σάρωσης ματιών από 32 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και 70 υγιή άτομα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, καθώς το πρόγραμμα είχε ακρίβεια σχεδόν 100%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όμως, «αν και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, η προσέγγιση αυτή δεν είναι ακόμη έτοιμη για κλινική χρήση», σύμφωνα με την Kafieh.

Πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες, με μεγαλύτερους και πιο διαφορετικούς πληθυσμούς, για να δούμε αν τα ευρήματα μπορούν να επαναληφθούν, είπε.

Σε κάθε περίπτωση, «η βελτιωμένη διαγνωστική απόδοση, με υψηλή ευαισθησία και ειδικότητα, υποδηλώνει ότι η μέθοδος αυτή μπορεί να διακρίνει καλύτερα την πολλαπλή σκλήρυνση και τα υγιή άτομα, καλύπτοντας την ανάγκη για πιο ακριβή και αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία για την πολλαπλή σκλήρυνση», ανέφερε η Kafieh.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τεύχος Ιουλίου του Translational Vision Science & Technology.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μην κάνετε χημικά πίλινγκ στο σπίτι, προειδοποιεί ο FDA

Βήχας: Πότε και πως μπορεί να μας προκαλέσει κάταγμα στα πλευρά

Τι μπορεί να δείχνει για την υγεία σας το λίπος στα χέρια σας