Γράφει η Δρ Τάνια ( Σουλτάνα) Βλαδένη- Δερματολόγος
Έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Journal Of Athletic Training υποστηρίζει ότι όσοι γυμνάζονται καθημερινά χρειάζεται να κάνουν ντους στο τέλος της κάθε προπόνησης με αντιβακτηριδιακό σαπούνι. Η ίδια έρευνα τονίζει ότι οι άντρες, ενώ κάνουν μετά από κάθε προπόνηση σχεδόν πάντα μπάνιο, δεν καθαρίζουν τοσο οσο χρειάζεται τα πέλματα και τα δάχτυλα των ποδιών.
Πόδι αθλητή
1. Μύκητες
Εκδηλώνεται με κοκκινίλα, κνησμό, ερεθισμό με ενδείξεις απολέπισης γύρω από το πέλμα κι τα δάχτυλα.
Φροντίδα: Φρόντισε να πλένεις καθημερινά τα πόδια σου και να τα διατηρείς στεγνά. Φόρα δερμάτινα παπούτσια στη διάρκεια της άσκησης, αλλά και μετά, τα οποία επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Οταν κυκλοφορείς στα ντους των γυμναστηρίων και τα κολυμβητήρια, μην είσαι ξυπόλητος. Μία αντιμυκητιασική κρέμα είναι απαραίτητη μετά από συμβουλή δερματολόγου.
2. Φουσκάλες στα πέλματα
Επίσης, το ποδόλουτρο βοηθά αποτελεσματικά. Δοκίμασε να μουλιάσεις για 15 λεπτά τα πόδια σου σε μία λεκάνη, όπου έχεις διαλύσει 3 κουταλιές αλάτι ή διάλυμα με υπερμαγγανικό κάλιο και φυσιολογικό ορό. Αν σπάσει η φουσκάλα, άπλωσε στην περιοχή μία αντιβακτηριδιακή κρέμα. Επιβάλλεται επίσκεψη σε δερματολόγο για κίνδυνο επιμόλυνσης.
3. Κάλοι
Είναι μικρά, σκληρά εξογκώματα που εμφανίζονται ανάμεσα στα δάχτυλα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις στα πλάγια από τα μεγάλα δάχτυλα ή στη φτέρνα, κυρίως σε σημεία πίεσης του ποδιού (δάχτυλα). Δημιουργούνται από νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας κι επιδεινώνονται όταν φοράς στενά παπούτσια.
Φροντίδα: Φρόντισε ανά τακτά διαστήματα να κάνεις προσεκτική απολέπιση με μία ελαφρόπετρα και στη συνέχεια άπλωσε ενυδατική κρέμα. Επίσης, προστάτευσε τα ταλαιπωρημένα σημεία με ειδικά επιθέματα (κάποια έχουν σαλικυλικό οξύ), ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πίεση των παπουτσιών που θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Στην περίπτωση που οι κάλοι είναι στο πέλμα, πρέπει να χρησιμοποιείς παπούτσια με ειδικούς πάτους. Ιδιαίτερη ανακούφιση θα σου δώσει η τακτική φροντίδα ενός ειδικού.
4. Ιδρώτας
Τα πόδια σου ιδρώνουν υπερβολικά όταν φοράς στενά παπούτσια από συνθετικό υλικό. Στην περίπτωση που τα βακτηρίδια-μύκητες της περιοχής συνδυάζονται με τον ιδρώτα δημιουργείται και κακοσμία.
Φροντίδα: Μία αντιϊδρωτική πούδρα-κρέμα ή ένα ειδικό σπρέι βοηθά στον έλεγχο του ιδρώτα. Μπορείς να απευθυνθείς στο δερματολόγο σου για θεραπεία υπεριδρωσίας. Επίσης, συνιστάται να φοράς ειδικούς αντιϊδρωτικούς πάτους και να αποφεύγεις μη βαμβακερές κάλτσες.
Δρ Τάνια ( Σουλτάνα) Βλαδένη- Δερματολόγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως σας ''πεθαίνουν'' τα τακούνια σας;