Iatropedia

Πόνος στη μέση: Θετικά αποτελέσματα από τα online μαθήματα γιόγκα δείχνει νέα μελέτη

Fit sporty healthy woman sitting on mat in Paschimottanasana pose, doing breathing exercises, watching online yoga class on laptop computer. Healthy people and self motivation Top view concept.

Τα διαδικτυακά μαθήματα γιόγκα ανακουφίζουν από τον χρόνιο πόνο στη μέση και μειώνουν την ανάγκη για αναλγητικά φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι πάσχοντες από πόνο στη μέση που παρακολούθησαν 12 εβδομάδες online μαθημάτων γιόγκα σε ζωντανή μετάδοση είδαν επίσης βελτίωση στον ύπνο, αλλά και στην κίνηση, ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στις αρχές Νοεμβρίου στο JAMA Network Open.

«Τα επίπεδα του πόνου μειώθηκαν πραγματικά στο μισό», ανέφερε ο Δρ Robert Saper, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και πρόεδρος του τμήματος ευεξίας και προληπτικής ιατρικής στην Cleveland Clinic.

Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, ομάδα με πολλούς πόνους στην πλάτη και τη μέση.

Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι για τους ασθενείς είναι συχνά δύσκολο να παρακολουθήσουν μαθήματα γιόγκα δια ζώσης. «Ως αποτέλεσμα, συχνά συνταγογραφούνται φάρμακα και άλλες παρεμβάσεις υψηλότερου κινδύνου, παρά την περιορισμένη αποτελεσματικότητά τους και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών», αναφέρει η μελέτη.

Αφού η πανδημία COVID-19 ανάγκασε πολλούς δασκάλους γιόγκα να προσφέρουν μαθήματα μέσω διαδικτύου, ο Saper και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της online γιόγκα  σε μια μελέτη που πιστεύουν ότι είναι η πρώτη του είδους της.

Οι ερευνητές χώρισαν 140 ασθενείς του προγράμματος υγείας των εργαζομένων της Cleveland Clinic στο Οχάιο και τη Φλόριντα με χρόνιο πόνο στη μέση σε δύο ομάδες: η μία έκανε online μαθήματα hatha yoga και η άλλη ήταν σε λίστα αναμονής για γιόγκα.

Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχουσες, κυρίως γυναίκες πανεπιστημιακής μόρφωσης, ηλικίας 38 έως 59 ετών, ανέφεραν ότι τα επίπεδα του πόνου στην πλάτη τους ήταν περίπου 6 στα 10. Μετά από έξι εβδομάδες, τα αναφερόμενα επίπεδα πόνου έπεσαν στο 4 και μετά από έξι μήνες στο 3. Τα επίπεδα πόνου εκείνων που βρίσκονταν στη λίστα αναμονής παρέμειναν σταθερά.

Στην αρχή της μελέτης, το 74% των συμμετεχόντων έπαιρνε κάποια μορφή φαρμάκου κατά του πόνου. Έξι μήνες αργότερα, φάρμακα για τον πόνο έπαιρναν λιγότεροι από το 1/3 των μαθητών γιόγκα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς της λίστας αναμονής συνέχιζαν να παίρνουν ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, οπιοειδή και άλλα παυσίπονα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς επηρεάζει το άσθμα μνήμη και μάθηση

Η έκθεση των παιδιών στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο αυτισμού

Γιατί συσσωρεύουμε δυσάρεστα ή αρνητικά συναισθήματα από μικρή ηλικία