Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Η διαταραχή πανικού είναι όταν αντιμετωπίζετε επαναλαμβανόμενες και τακτικές κρίσεις πανικού, συχνά χωρίς κανέναν προφανή λόγο.
Ο καθένας βιώνει συναισθήματα άγχους και πανικού σε ορισμένα χρονικά διαστήματα στη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μια φυσική αντίδραση σε αγχωτικές ή επικίνδυνες καταστάσεις.
Ωστόσο, για κάποιον με διαταραχή πανικού, τα συναισθήματα του άγχους, στρες και πανικού συμβαίνουν τακτικά και ανά πάσα στιγμή.
Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο έως σοβαρό και μπορεί να περιλαμβάνει συναισθήματα αγωνίας και φόβου. Υπάρχουν αρκετές συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό άγχος, συμπεριλαμβανομένων των φοβιών. Φοβία ορίζεται ως ένας ακραίος ή παράλογος φόβος για μια κατάσταση, ή συναίσθημα.
Επίσης, υπάρχει και η διαταραχή μετατραυματικού στρες , που είναι μία κατάσταση με ψυχολογικά και σωματικά συμπτώματα που προκαλούνται από επώδυνες εμπειρίες.
Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ενδέχεται να νιώσετε ότι σας κυριεύει ο φόβος σε ψυχολογικό και σωματικό επίπεδο. Έτσι, μπορεί να βιώσετε ναυτία, εφίδρωση, τρόμο, αίσθηση ότι η καρδιά σας χτυπά ακανόνιστα (ταχυπαλμία, αρρυθμία).
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι πολύ τρομακτικές και έντονες, αλλά δεν είναι επικίνδυνες.
Ο στόχος της θεραπείας των διαταραχών πανικού είναι να μειωθεί ο αριθμός των επιθέσεων πανικού και να διευκολύνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων.
Ενδείκνυται ψυχολογική θεραπεία και φαρμακευτική αγωγή, εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: