Καρκίνος του στομάχου: Έγκαιρη διάγνωση με μια απλή έκπλυση του στόματος
Μια γρήγορη επίσκεψη στο ιατρείο θα μπορούσε κάποια μέρα να δίνει τη δυνατότητα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του στομάχου, της τέταρτης κύριας αιτίας θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, αναφέρει νέα μελέτη.
Οι ερευνητές βρήκαν διακριτές διαφορές στα δείγματα βακτηρίων που ελήφθησαν από το στόμα ατόμων με καρκίνο του στομάχου ή προκαρκινικές καταστάσεις, σε σύγκριση με τα δείγματα που ελήφθησαν από υγιείς ασθενείς.
Η συλλογή των βακτηρίων αυτών θα μπορούσε να γίνεται με ένα απλό ξέπλυμα του στόματος στο πλαίσιο ενός γρήγορου και εύκολου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο, θα υποστηρίξουν οι ερευνητές στις 20 Μαΐου σε παρουσίαση που θα γίνει με την ευκαιρία της Digestive Disease Week στην Ουάσιγκτον, D.C.
«Βλέπουμε ότι το μικροβίωμα του στόματος και το μικροβίωμα του στομάχου συνδέονται και τα βακτήρια που υπάρχουν στο στόμα μάς λένε πώς είναι το περιβάλλον του στομάχου», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η ερευνήτρια Shruthi Reddy Perati, γιατρός γενικής χειρουργικής στο Rutgers Robert Wood Johnson School of Medicine
Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα από 30 άτομα που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου, 30 άτομα με παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου και μια ομάδα ελέγχου 38 υγιών ασθενών.
Είναι σημαντικό ότι οι ερευνητές βρήκαν μικρή διαφορά στα βακτήρια του στόματος των ατόμων με καρκίνο του στομάχου και εκείνων με προκαρκινικές καταστάσεις του στομάχου.
Αυτό υποδηλώνει ότι αλλαγές στο μικροβίωμα ενός ατόμου μπορεί να συμβαίνουν από τη στιγμή ακριβώς που το στομάχι ενός ατόμου αρχίσει να υφίσταται αλλαγές που μπορεί τελικά να εξελιχθούν σε καρκίνο, ανέφεραν οι ερευνητές.
Εάν αληθεύει αυτό, τότε ένα τεστ στο στόμα θα μπορούσε να δίνει σε γιατρούς και ασθενείς την ευκαιρία να προλάβουν τον καρκίνο του στομάχου πριν εμφανιστεί.
Για να επικυρώσουν αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μεγαλύτερες μελέτες σε πολλά νοσοκομεία.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυξημένα λεμφοκύτταρα (λεμφοκυττάρωση): Όσα πρέπει να γνωρίζετε