Οι ειδικοί συστήνουν για ακόμα μια φορά να κρατούνται σε απόσταση τα κινητά τηλέφωνα από τις εμφυτευμένες καρδιακές συσκευές, όπως βηματοδότες και απινιδωτές, για την στη σπάνια, αλλά υπαρκτή πιθανότητα, να υπάρξουν παρεμβολές στην λειτουργία του βηματοδότη.
Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, οι βηματοδότες μπορεί να «παρερμηνεύσουν» τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές που προέρχονται από κοντινά smartphones ως ένα καρδιακό σήμα, το οποίο θα μπορούσε να τους αναγκάσει να σταματήσουν να λειτουργούν.
Αν και αυτή η παύση της λειτουργίας είναι πολύ σύντομη, θα μπορούσε να προκαλέσει λιποθυμία στον φέροντα τον βηματοδότη. Εν τω μεταξύ, μια εμφυτευμένη καρδιακή συσκευή μπορεί επίσης να παρερμηνεύσει τις παρεμβολές από τα smartphones ως “απειλητικές για τη ζωή” του ατόμου, δηλαδή ως μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό και να κάνουν στον ασθενή ένα οδυνηρό ηλεκτροσόκ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα άτομα με βηματοδότη πρέπει να πετάξουν τα κινητά τους τηλέφωνα.
“Οι ασθενείς με καρδιακή συσκευή μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone, χωρίς πρόβλημα. Αλλά δεν θα πρέπει να το τοποθετήσουν πάνω ακριβώς από την καρδιακή συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το έχουν στην επάνω τσέπη του παλτού ή του πουκαμίσου τους. Θα πρέπει επίσης να κρατούν το τηλέφωνο στο αντίθετο αυτί προς την πλευρά του βηματοδότη, όταν μιλάνε”, επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Christof Kolb.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί επισήμως την προσεχή Δευτέρα στο από κοινού συνέδριο της European Heart Rhythm Association και της European Society of Cardiology and Cardiostim, που θα γίνει στο Μιλάνο της Ιταλίας. Εν συνεχεία αναμένεται να δημοσιευθεί και σε επίσημο περιοδικό ιατρικής επιθεώρησης, όπου και θα επισημοποιηθούν τα αποτελέσματά της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μωβ καλαμπόκι: Υπάρχει και προστατεύει από υπέρταση και έμφραγμα!